sensasi2020

Berita Sensasi: Presiden Barack Obama Ucap Salam Aidilfitri | sensasi2020 Berita Sensasi: Presiden Barack Obama Ucap Salam Aidilfitri - sensasi2020

Berita Sensasi: Presiden Barack Obama Ucap Salam Aidilfitri

Assalamualaikum...
Salam sejahtera.........


 BERITA SENSASI: PRESIDEN BARACK OBAMA UCAP SALAM AIDILFITRI

salam aidilfitri, selamat hari raya,
Barack Obama & Michelle

KUALA LUMPUR: Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan isteri, Michelle hari ini mengucapkan salam Aidilfitri kepada umat Islam di seluruh dunia.

Dalam kenyataan Pejabat Setiausaha Akhbar White House, Obama berkata sejak bebarapa bulan lalu, umat Islam memuliakan agama mereka dengan berdoa, beribadah serta berpuasa selain menghabiskan masa dengan orang tersayang.
"Michelle dan saya mengucapkan salam (Aidilfitri) kepada umat Islam yang menyambut Aidilfitri di Amerika Syarikat dan di seluruh dunia.


"Bagi berjuta-juta rakyat Amerika, Aidilfitri adalah sebahagian daripada pelbagai tradisi Amerika dan saya berharap supaya semua Muslim diberkati dan penuh kegembiraan. Salam Adilfitri," kata Obama.

Beliau berkata, iftar di White House tahun ini, beliau bangga dapat menghabiskan masa dengan ramai rakyat Islam Amerika yang mana sumbangan mereka menyuburkan demokrasi dan mengukuhkan ekonomi Amerika Syarikat.

"Ramai daripada kita mempunyai peluang berbuka puasa dengan sahabat Islam dan rakan-rakan - satu tradisi yang mengingatkan kita untuk bersyukur serta menunjukkan belas kasihan kepada golongan kurang bernasib baik dalam kalangan kita, termasuk berjuta-juta rakyat Syria yang dipindah dan berjauhan dari keluarga serta orang tersayang, semasa Ramadan," katanya.

Menurut kenyataan itu, Obama berkata bagi membantu rakyat Syria ketika Aidilfitri ini, Amerika menyediakan bantuan makanan tambahan sebanyak AS$195 juta (RM643.6 juta) dan bantuan kemanusiaan lain, sekali gus menyaksikan sumbangan AS kepada rakyat Syria mencecah lebih AS$1 bilion (RM3.25 bilion), sejak krisis bermula.

Sumber: - BERNAMA - Berita Harian
0 Komentar untuk "Berita Sensasi: Presiden Barack Obama Ucap Salam Aidilfitri"

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Back To Top