Header Ads

Usahawan Kecil Dan Tip-Tip Usahawan


Salam Sejahtera...........

keyword, usahawan kecil, kerjaya keusahawan, SEO contest, Usahwan berjaya, peniaga
Usahawan Kecil-sensasi2020
                Ramai yang telah menyahut cabaran Tuan Syed Mohd Saiful Ikhwan dalam "Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013" ini. Kena targetkan keyword "Usahawan Kecil" dan "Tip-Tip Usahawan" jika mahu supaya ianya berada di SERP Google dalam position teratas (page 1). Jika anda semua mahu join, boleh sertai sekarang juga kerana ia akan berakhir pada 31 March 2013, pukul 11.59 pm.

                   "Usahawan kecil" cukup sinonim dengan peniagaan. Ia mencerminkan kegiatan seharian para peniaga di mana saja, asalkan mencari rezeki di bumi Allah yang bertuah ini dengan tidak memperkecilkannya. Apa saja yang diniagakannya pasti ingim mendapat keuntungan yang banyak sebagaimana yang diperolehi oleh syarikat-syarikat besar.

                Namun "Usahawan Kecil" ini perlu bersaing sesama mereka untuk terus berjaya. Ada yang berjaya dan ada juga yang gagal. Ini perlu ditanggung oleh mereka, jika gagal sudah pasti mereka mulalah merasa kecewa dan ada yang mudah berputus asa. Janganlah mudah berputus asa, sesungguhnya kegagalan itu bukan bermakna kita gagal selama-lamanya.

sensasi2020-Usahawan Kecil Berjaya
                   
                   Jika anda semua mahu jadi usahawan kecil dan ingin berjaya, saya ada "Tip-Tip Usahawan". Semoga dengan tip-tip ini ia sedikit sebanyak boleh memberi kesan positif terhadap kerjaya kita nanti. Insya Allah. Di bawah adalah beberapa senarai yang boleh diikuti :
 • Apa-apa saja kena bermula dengan niat. Niat yang ikhlas supaya pekerjaan yang kita jalankan nanti boleh tercapai.
 • Bila niat dah ditanam, kenalah juga berminat. Jika tidak berminat, mana mungkin boleh beroperasi segala niat kita itu.
 • Perlu ditargetkan segala perancangan yang diatur supaya tidak tersasar arah dan tujuan sebenar kita.
 • Apa matlamat kita bila dah disertakan niat, minat, target kita dipermulaan langkah kita yang ingin menjadi usahawan kecil.
 • Bila matlamat menjadi usahawan dah termakbul, Bolehlah melancarkan strategi agar perniagaan kita itu boleh pergi jauh lagi.
 • Pelbagai strategi sudah diatur, maka sesuatu barangan yang kita hasikan memberi keyakinan kepada diri kita membuat lebih kreatif. Ini akan menarik pelanggan untuk membeli produk kita nanti.
 • Apabila barangan pengeluaran dihasilkan, sudah tentu kita perlu memastikan barangan yang dihasilkan berkualiti tinggi. Maka ia perlu dianalisa dahulu ketulenan barangan kita untuk dijual kepada pengguna.
 • Dengan mengeluarkan sesuatu barangan dan dipasarkan, sudah tentu ini memerlukan pengorbanan terhadap masa, tenaga, wang, keluarga dan sebagainya. Pengorbanan ini lah menjadi senjata paling berkesan untuk terus berjaya.
 • Kita juga perlu berani untuk melakukan kerja ini, supaya apa jua rintangan dapat ditepis dan dipatahkan.
 • Kesabaran amat penting jika melaksanakan tugasan ini. Sabar terhadap pasaran semasa, kekurangan daya pembeli, ketidak tentuan pasaran, tidak menepati piawan sesuatu produk.
 • Tidak mudah berputus asa jika berlaku kegagalan. Sesungguhnya berputus asa akan melemahkan hasrat dan impian kita.
 • Berdoa dan bersyukur terhadap pekerjaan yang kita lakukan. Segala rezeki yag dapat sudah pasti akan menambah dan mengukuhkan lagi perniagaan kita.    
                Hanya ini saja yang dapat diberikan "tip-tip usahawan" di ruangan ini. Kalau nak dikira ada banyak lagi yang perlu dipraktikkan. Semoga terciptanya tip-tip ini akan mendapat keyakinan dalam diri untuk menceburinya.

Sebelum tu apa kata kita lihat dahulu hadiah-hadiah yang ditawarkan oleh penganjur contest.

            Hadiah bagi Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013 adalah seperti berikut:
 1.   Hadiah Tempat Pertama – Cash RM300
 2.   Hadiah Tempat Kedua – Cash RM150
 3.   Hadiah Tempat Ketiga – Cash RM100
 4.   3 hadiah saguhati – Misteri. ;)
Untuk mengetahui syarat-syarat yang telah ditetapkan boleh klik di sini.

Semoga semua yang menyertai contest ini dapat sesuatu apa yang telah diusahakan selama contest ini berlangsung. Pelbagai strategi dilakukan demi untuk memastikan berada di kedudukan terbaik.

Tiada ulasan

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Dikuasakan oleh Blogger.