Laman Web MAS Digodom

Laman Web MAS Digodam semalam oleh Khalifah Siber. Ribuan pelanggan di seluruh dunia gagal layar laman Web Mas. Kumpulan ini dikenali sebagai Lizard Squad yang dianggotai kumpulan Cyber Caliphate (Khalifah Siber). 



Laman Web MAS Digodom Oleh Cyber Caliphate



 Laman Web MAS Digodom



Lizard Squad, MAS digodom, Cyber Caliphate, Khalifah Siber
Laman Web MAS Digodom


Serangan siber ini bermula pada pukul 10 pagi semalam, di mana penjenayah tersebut telah menukarkan laman Web MAS dengan sebuah pesawat Airbus A380 milik MAS. Pengodom kemudian telah menukar pula kepada gambar seekor cicak bersut hitam kira-kira setengah jam. Gambar tersebut tertera mesej "404-Plane Not Found, Hacked by Lizard Squad".

Laman Web MAS berjaya dipulihkan pada pukul 10,45 pagi, selepas dipulihkan ia berlaku sekali lagi oleh pengodom sama pada pukul 12.00 tengahari dengan mesej dan imej yang sama. laman Web itu berjaya dipulihkan pada pukul 1 petang tetapi ia belum sepenuhnya dibaik pulih.

Syarikat Malaysia Airline System dalam pada itu mengesahkan bahawa laman web mereka digodom tetapi ia telah dijelaskan bahawa data peribadi pelanggan berada dalam keadaan selamat. Segala tempahan tiket juga tidak terjejas dengan serangan tersebut.


Khalifah Siber Semakin Ganas


Selepas Laman Web MAS Digodom, penjenayah siber Lizard Squad tidak berhenti setakat itu sahaja, mereka telahberjaya mengodom laman sosial paling popular dunia iaitu Facebook dan Instagram.

Mereka mendakwa dari kumpulan sama yang mengodom MAS iaitu dengan menulis ayat "Facebook and Instagram" di Twitter @LizardMafia selepas kedua-dua laman sosial tersebut tidak dapat diakses selama sejam disebabkan oleh serangan penjenayah tersebut.

Bagaimana jika berlaku kepada blog kita ya? Apa yang perlu dan patut kita lakukan? Sama-sama kita backup atau buat simpanan tentang data laman blog kita supaya tidak berlaku kepada kita juga suatu hari nanti.
Kongsikan Artikel Ini :
+
Sebelumnya
« Post Sebelumnya
Seterusnya
Post Seterusnya »
14 Komentar untuk "Laman Web MAS Digodom"

banyak berita yang saya baca ini penggodam dari ISIS ya ?

tak sempat pula nak tengok semasa digodam

aku ade pengalaman ... kena hack... dah la tahu sagat pasal security web ni... last2 syarikat hosting terus suspense kn aku punye akaun... sampai skrng tak pulih lagi...

first - dpt email dr CyberSecurity Malaysia yang kate web aku kene hack.

second - dpt email dari pihak hosting...

Entri terkini Manan : Kuasai Aliran Tunai Anda

Kumpulan ISIS semakin menganas, pasti ada agenda yg tersembunyi yang mereka ada. Kita berdoa agar tiada spa-apa yang berlaku tethadap negara Malaysia, Indonesia dan Asia Tenggara.

Sualah nasa digodom, mungkin kita sedang bekerja. Harap-harap tiada apa yang berlaku terhadap negara kita.

Kasian bro apa yang terjadi terhadap blog bro. Kena org hacker blog kita. Adakah ketana blog kita popular atau ia sengaja nak suka-suka.

salam... dulu saya pun pernah kena hack lepas tu terus down dan tanak blogging lagi tapi sebab ni dah kebiasaan teruskan juga dan sekarang pakai blogspot...

pendapat saya kan... bagus juga bende ni berlaku... kalau tak MAS akan khayal sendiri mendakwa wesite dia cukup kuat untuk menahan orang2 penggodam nih... mudah2an lepas ni mereka beringat

Yalah Najib.... semua website tidak terlepas daripada digodom....walau sekuat mana security. Pengodom ni selalu aje ada teknologi mereka utk diguna pakai.

kalau laman web Pentagon yang kebal tu pun orang kadang kadang boleh godam, apatah lagi laman web MAS yang tak kebal mana tu. lagi la senang nak godam.

ISIS NO!!! klik.. http://bit.ly/29Uot2z

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2015 sensasi2020 - All Rights Reserved
|Template ByKunci Dunia | Design By sensasi2020
Back To Top