Virus Denggi Terbaru Semakin Bahaya di mana ia sekarang ini melanda negara kita Malaysia. Ia boleh menyebabkan banyak kematian dalam tempoh yang singkat. Virus denggi terbaru ini mengakibatkan berlaku bengkak pada tisu lapisan luar otak. Akibat gigitan nyamuk aedes juga boleh mengalami penat, sakit kepala, koma dan lumpuh.


Virus Denggi Terbaru Semakin Bahaya
Nyamuk Aedes

Virus Denggi Terbaru Semakin BahayaVirus Denggi Terbaru Semakin Bahaya dan lebih kuat serta sukar untuk dihapuskan jika tiada tindakan orang ramai yang menganganinya. Ia sudah menjadi pembunuh nombor satu di Malaysia. Ia disifatkan sebagai wabak paling bahaya pernah dihadapi Malaysia.


Virus Denggi Terbaru Semakin Bahaya
Tiada Aedes Tiada Denggi


Seorang pakar perubatan menjelaskan pesakit akan mengalami perubahan fizikal dan emosi yang serius jika hati dan otak mereka diserang virus denggi terbaru ini.

Jikalau tidak diberi rawatan dengan segera, virus tersebut akan mula menjakati bahagian dalaman seperti hati yang merupakan sistem utama dalam membantu pencernaan dalam badan manusia.

Ada dua jenis nyamuk aedes yang menjadi punca utama deman denggi iaitu "Aedes Aegypti" dan "Aedes Albopictus". Kedua-dua jenis nyamuk aedes ini memang berbahaya dan sering menyerang manusia di awal pagi dan petang.


Vaksin Terbaru Perlu Untuk Mencegahnya


Buat masa sekarang ini vaksin terbaru telah dicipta oleh Sanofi Pasteur dari Perancis yang menemui kaedah terbaru untuk rawatan deman denggi. Kajian klinikal menunjukkan 95.5 peratus risiko deman denggi teruk boleh dirawat dengan vaksin ini. 

Sanofi Pastuer telah mengambil masa yang amat lama iaitu selama 20 tahun untuk membangunkan vaksin ini dan ianya memberikan sesuatu yang baik untuk manusia agar dapat mencegah wabak denggi ini di seluruh dunia dan Malaysia memerlukan vaksin ini untuk merawat deman denggi yang semakin meningkat dari tahun ke setahun.

Semoga dengan penemuai vaksin terbaru ini dapat merawat deman denggi sepenuhnya tetapi rakyat kita perlu juga menjaga kesbersihan dan menghapuskan tempat-tempat pembiakan nyamuk agar Virus Denggi Terbaru Semakin Bahaya ini tidak terus menyerang kita semua.