Header Ads

Haron Din Mursyidul Am PAS Baru

Majlis Syura PAS pada Ahad lepas sebulat suara melantik Haron Din Mursyidul Am PAS Baru bagi mengantikan Allahyarham Datuk Nik Aziz Nik Mat yang meninggal dunia pada 12 Februari lalu.


                                 
Haron Dim Muusyidul Am PAS Baru
Datuk Dr Haron Din


Haron Din Mursyidul Am PAS Baru


Majlis Syura Ulamak PAS terdiri daripada 15 anggota yang mewakili pelbagai pihak membuat keputusan pada satu musyarat di ibu pejabat PAS Pusat di ibu kota, Kuala Lumpur.

Keputusan telah dicapai sebulat suara berdasarkan Perlembagaa PAS yang memberi kuasa kepada seluruh anggota Majlis Syuara kepada individu paling layak mengetuai mereka sebagai Mursyidul Am PAS.


Kekosongan Mursidul Am PAS


                               
Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat


Jawatan Mursidul Am PAS kosong disebabkan penyandangnya Datuk Nik Abdul Aziz (bekas Menteri Besar Kelantan) meninggal dunia baru-baru ini akibat kanser prostat.

Kini kekosongan ini telah diisi oleh Datuk Dr Haron Din yang merupakan Timbalan Mursyidul Am PAS, tokoh yang terkenal sebagai penceramah berkaitan hal ehwal Islam, pengacara di TV9 RAUDHAH iaitu "Tanyalah Ustaz". Beliau dipilih setelah diputuskan oleh Majlis Syura Ulama PAS pada 8 Mac lepas di Ibu Pejabat PAS, Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

Kini sahlah bahawa Haron Din Musyidul Am PAS Baru.

Info Senarai Mursidul Am PAS


- Tuan Guru Yusuf Rawa - (1987 - 1995).
- Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz - (1995 - 2015).
- Tuan Guru Datur Dr Haron Din - (2015 - Terkini).

1 ulasan:

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Dikuasakan oleh Blogger.