sensasi2020

Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M | sensasi2020 Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M - sensasi2020

Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M

Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua. Di kesempatan ini saya ucapkan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M di bulan Awal Muharam untuk seluruh umat Islam di seluruh dunia. Ia juga dipanggil sebagai "Tahun Baru Hijrah". Semoga ketibaan tahun baru Islam ini, kita dapat memperbaiki amalan daripada yang baik kepada yang lebih baik, Insha Allah......!Ucapan Salam Maah Hijrah 1437H/2015M
Salam Maal Hijrah 1437H/2015M - JAKIM


Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M


"Barangsiapa berhijrah di jalan Allah, nescaya mereka mendapati di muka bumi ini tempat hijrah yang luas dan rezeki yang banyak. Barangsiapa keluar dari rumahnya dengan maksud berhijrah kepada Allah dan Rasul-Nya, kemudian kematian menimpanya (sebelum sampai ke tempat yang dituju), maka sungguh telah tetap pahalanya di sisi Allah. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". [An Nisaa’ (4): 100]


Sempena Maal Hijrah atau Awal Muharam ini saya mengambil kesempatan untuk mengucapkan "Selamat Tahun Baru" kepada semua umat Islam diseluruh pelusuk dunia Islam dan tidak lupa kepada kaum muslimin dan muslimat di seluruh Malaysia agar tahun ini lebih baik daripaa tahun-tahun sebelumnya.

Hijrah itu perjuangan yakni bermaksud hari yang bersejarah dan amat penting yang berlaku dalam sejarah Islam, di mana peristiwa memperingati penghijrahan Nabi Muhammad SAW dari Kota Mekah ke Kota Madinah pada tahun 622 masihi.

Tahun ini tema hari Maal Hijrah adalah sama pada tahun lepas iaitu "Perpaduan Nadi Tranformasi Negara". Satu tema yang cukup bermakna dan penuh dengan sinonim dalam masyarakat Islam di negara kita Malaysia.


Perpaduan Nadi Tranformasi Negara


Perpaduan - Ia adalah satu proses penyatuan anggota masyarakat dalam sesebuah negara melalui ideologi setiap anggota masyarakat dalam membentuk jati diri yang erat dalam kehidupan yang majmuk. "Bersatu Teguh Bercerai Roboh".

Nadi - Nadi lebih kepada nadi negara, yakni tunjang kepada kehidupan yang sebenar mengikut lunas-lunas Islam yang kita anuti semenjak dahulu lagi, lebih-lebih lagi ketika zaman Rasulullah. Nadi ini membentuk satu kekuatan dalam membina ummah yang hebat.dan mampu memacu arah tuju negara ke arah satu tahap yang akan menaikkan darjat Islam yang mampu berdepan cabaran global.

Tranformasi - Yakni satu bentuk perubahan yang lebih baik daripada sebelumnya. Ia meningkatkan gerakan untuk membangunkan modal insan yang mampu berdepan cabaran yang tidak menentu akibat kemelesekan ekonomi, kejatuhan nilai mata wang, kenaikan kos sara hidup dan turun-naik harga di pasaran dunia.

Sesungguhnya Perpaduan Nadi Tranformasi Negara amat bertepatan dengan zaman sekarang yang kita tidak tahu bagaimanalah nasib negara kita, rakyat untuk berdepan situasi yang tidak menentu?

Sebagai masyarakat Islam, kita semestinya patuh dengan Islam yang kita anuti agar masyarakat bukan Islam boleh melihat bertapa ada nilainya dan ada kesempurnaan kehidupan di dunia dan juga akhirat. Insha Allah......

Akhir kata saya meminta keizinan membuat Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M. Saya juga tidak lupa memohon ampun dan maaf sepanjang tahun lepas, manalah tahu ada silap dan salah tanpa disedari. Sama-sama kita berdoa agar negara kita sentiasa aman, makmur dan sentosa. 

6 Komentar untuk "Ucapan Salam Maal Hijrah 1437H/2015M"

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Back To Top