Apa itu Parse HTML dan Bagaimana Ia Berfungsi? Biasanya kita boleh jumpa kod yang telah diparse di kod html template blog terutama yang ada iklan google adsense.


Apa Itu Parse HTML dan Bagaimans Ia Brrfungsi
Contoh kod HTML Untuk Diparse


Apa Itu Parse?


Mari mengenali Apa Itu Parse HTML Kebanyakan blogger tentu sudah tahu istilah Parse HTML. 

Ia sudah tidak asing lagi disebabkan kerap kali menggunakannya terutama ketika (parse) menguraikan kod iklan adsense.

Walau bagaimanapun, bukan semua blogger mengetahui apa itu parse HTML dan apa pula kegunaannya terutama bagi blogger yang baru berjinak dengan blog.

Ok, sekarang saya buat huraian mengenainya dan bagaimana kegunaan untuk memparse kod HTML. 


Bagaimana Ia (Parse) Berfungsi?


Parse HTML, perkataan parse adalah dalam dalam Bahasa Inggeris dan ia  bererti mengurai diistilah ke bahasa Melayu.  Namun, secara definisi saya berpendapat bahawa Parse HTML adalah mengubah kod-kod atau tanda-tanda tertentu menjadi kod entiti (kod unik).

Kod-kod yang biasanya diubah adalah bertanda lebih kecil (<), petik dua ("), ampersand (&), petik satu ('), tanda lebih besar (>). Kod-kode tersebut akan diubah menjadi kod-kod yang unik (kod entiti) seperti yang tertera di bawah ini.

  • < akan diubah menjadi &lt;
  • " akan diubah menjadi &quot;
  • & akan diubah menjadi &amp;
  • ' akan diubah menjadi &#039;
  • > akan diubah menjadi &gt;

Mengapakah kod HTML harus diparse terlebih dahulu? Dengan melakukan Parsing terhadap kod HTML, maka akan mencegah tampilan daripada error di blog ketika dibuka di suatu web browser (search engine).

Blog saya muncul di tengah halaman artikel pun kerana saya parse dulu kod iklan adsense trrsebut.  Boleh baca entri saya ini Iklan Adsense Di Blig sensasi2020 Dah Muncul. 

Hal ini biasanya terjadi pada browser versi lama. Selain daripada itu, memparse HTML dapat membuat kod HTML yang diparse menjadi lebih seo friendly dan valid html5 jika dibanding dengan yang belum diparse.

Sekian dahulu untuk membahaskan tentang "Apa Itu Parse HTML dan Bagaimana Ia Berfungsi? Semoga rakan-rakan dapat manfaat daripada artikel ini.

Bagi yang ingin memparse kod HTML milik anda, silalah masukkan ke Tool Parse HTML yang telah saya sediakan di bawah. Moga dapat manfaat dengan perkongsian saya kali ini.


Kod HTML Untuk Parse


Bolehlah korang nak tukar kod iklan adsense untuk diparse supaya tidak berlaku error bila di tempatkan di template nanti.

Tool untuk parse HTML ada disediakan di bawah. Bolehlah korang nak ubah kod adsense dengan menggunakan tool tersebut. Bila-bila masa saja boleh digunakan di sini.  Semoga berjaya.... 


Script Kod HTML Tool

Cara Menggunakannya:

Pilih mana-mana kod iklan (adsense), biasanya yang jenis boleh letak di posting. Contohnya Native,  Inarticle,  Responsive. 

Copy semua kod tersebut (Copy Code Snippet),  lalu paste di dalam kotak di bawah dan tekan CONVERT