Kempen 1 Tikus RM3 anjuran DBKL telah mencatatkan tangkapan sebanyak 78,000 ekor tikus semenjak ianya dilaksanakan pada tahun 2012.


Kempen 1 Tikus RM3
Kempen 1 Tikus RM3

Kempen 1 Tikus RM3


Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengeluarkan ganjaran sebanyak RM170,000 menerusi "Kempen 1 Tikus RM3" semenjak ia dianjurkan pada tahun 2012.

Sebanyak 78,000 ekor tikus telah ditangkap di sekitar KL (Kuala Lumpur). Ini menunjukkan bahawa pihak DBKL telah berusaha berterusan bagi menghapuskan tikus-tikus yang bukan saja berpenyakit tetapi menjaga imej bandaraya Kuala Lumpur yang terkenal dengan keindahannya.

Apa yang telah direkodkan di Kuala Lumpur setakat ini menunjukkan bahawa penyakit kencing manis mencatatkan 64 kes pada tahun ini dan 160 kes bagi tahun lepas.

Kempen tersebut pada mulanya diberi RM1 bagi setiap ekor tikus yang dapat ditangkap, namun dinaikan RM3 pada tahun 2015 bagi memberi rakyat lebih peka dan aktif dengan mendesak agar pihak peniaga melaksanakan pemberian beg plastik biodegradasi bagi setiap pembelian bagi memilihara alam sekitar.

Dengan penggunaan beg plastik biodigradasi yang mudah terurai, pelanggan tidak akan dikenakan caj.

DBKL telah mengeluarkan 200 kompaun terhadap peniaga yang tidak memberikan beg plastik jenis biodegradasi.

Secara baiknya pihak DBKL memberi ganjaran dalam bentuk lain seperti ribat untuk membuat pembayaran sewa rumah, bayar parkir kereta dan sebagainya.

Semoga banyak lagi Kempen 1 Tikus RM3, kempen-kempen dan gotong-royong lain yang perlu dianjurkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) agar imej KL sebagai bandaraya terkemuka di dunia tidak tercalar akibat kerana tikus-tikus terbabit.