21/05/13

Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan Sekadar Games sahaja.

Assalamulaikum.......
Salam 1 Malaysia                               
Salam Sejahtera...semua...!!!


Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan sekadar Games Sahaja
Kek Angrys Bird
                                                                                 
Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja. Ini bermaksud bahawa Angrys Bird diolah dengan krim sehingga menjadi seekor burung. Seperti yang kita sedia maklum "Angrys Bird" adalah seekor burung yang sedang marah dalam bentuk permainan games. Kebanyakkan kanak-kanak memang berminat dengan permainan ini.


Angry Birds adalah permainan video yang pada awalnya tersedia untuk aplikasi iPad dan iPhone, namun kini telah dirilis di berbagai media. Permainan ini membuat ketagihan penggunanya sehingga telah diunduh lebih dari 1 miliar pengguna. Credit: Wikipedia

    
Cara membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rupa Angrys Bird
                                                                                                                                                                     
 Apa yang saya nak persembahkan di sini bukan permainan games tapi adalah dalam bentuk sebiji kek. Sebiji kek berbentuk "Angrys Bird". Saya akan tunjukkan cara-cara untuk membuat kek ini. Saya tak dapat mempersembahkan dalam bentuk video sebab tiada siapa saya sendiri yang merakamkannya.





VIDEO: Cara Membuat Kek Angry Bird
           

Semoga anda semua berpuas hati dengan persembahan rakaman video ini "Cara Membuat Kek Angrys Bird". Ia telah dimuat naik di laman youtube.  Ini adalah persembahan saya sendiri sebagai penghias kek ising.




Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Buakan Sekadar Games Sahaja
Rajah 1 - Sponge Cake


Ambil sebiji span kek kosong berbentuk bulat 7 "inci, letakkan di atas sekeping papan kek 8.5 ". 



Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 2 - Sapu Krim
                                                                                    

Ini pula cara-cara sapu ising di sebelah atas kek yang kosong tadi, sapu nipis saja di atasnya. Tak perlu tebal.




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 3 -  Sapu Krim Keseluruhan
                                                                                                          

 Ini adalah hasil daripada kita sapu di atas tadi. Lihat seterusnya :


  
Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 4 - Sapu Krim Bahagian Tepi
                                                                                                             

Saya tunjukkan cara sapu di bahagian tepi pula. Lihat seterusnya :




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 5 - Sapu Krim Keseluruhan Bahagian Tepi
                                                                                 


Sapu bahagian tepi macam atas tadi juga, ising tidak terlalu tebal, sebab kita akan sapu dengan licin di bahagian tepinya.




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 6 - Sapu Licin Di Bahagian Tepi



Ambil sekeping kad plastik (ambil kad lesen memandu yang dah tamat tempoh) untuk digunakan untuk melicinkan pemukaan tepi tadi.




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 7 - Sapu Licin Di Permukaan Atas
      

Inilah hasilnya bila kita licinkan permukaan tepi tadi. Lihat seterusnya:




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 8 - Nipiskan Bahagian Atas, Buang Krim Tebal


Buangkan krim/ising yang di atas tadi, sebab ia tebal sangat. Kita akan buangkan senipis-nipisnya krim tadi sehingga menampakkan bahagian kek. Ada sebab kita buat begitu?





Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 9 - Buat Bahagian Bulu
      

Ini pula cara nak buat bulunya yang putih dibahagian depan. Gunakan nozel besar untuk membentukkan rumput di hujungnya. Lihat seterusnya :


  
Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 10 - Bulu Putih Di Bahagian Depan
               


Inilah hasilnya bila kita siapkan di bahagian depan kek tadi. Lihat seterusnya :




Rajah 11 - Buat Mata Angry Bird (kiri)
           

Ini pula cara-cara membuat matanya. Picit nozel besar dalam bentuk bulat untuk membentuk matanya. Picit di sebelahnya sekali lagi untuk mata kedua. Lihat seterusnya :




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 12 - Buat Mata Angry Bird (Kanan)


Inilah hasilnya terbentuk bila kedua-dua matanya dihasilkan. Lihat seterusnya : 




           


Ini pula kita picitkan di bahagian tepi di sebelah bawahnya pula.  Gunakan nozel kecil. Lihat seterusnya :


      
                 


Ini pula cara membuat bulu yang merah di bahagian atas kek tadi. Picit sampai penuh di bahagian atas hingga memenuhi kesemua bahagian kek tadi. Lihat seterusnya :



Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 13 - Buat Balung Di Atas Dekat Mata
                  

Ini pula kita buat balung di atas bulu warna merah tadi. Gunakan 2 batang biskut stick untuk membuatnya, lalu dibuat bulu di atas biskut tadi. Tutup biskut tadi dengan bulu warna merah. Lihat seterusnya :




Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 14 - Biskut Stick Ditutup Dengan Krim Merah


Ini pula cara membuat mucung hidungnya dengan warna kunung pula. Lihat seterusnya :


                                                             
                                                              Gambar Rajah 16


Ini adalah cara nak letak matanya dengan menggunakan button coklat serta bulu matanya. Lihat seterusnya untuk melihat kesudahannya, terbentuknya sebiji kek "Angry Bird"


               
Cara Membuat Kek Angry Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja
Rajah 15 - Angrys Bird Sudah Terbentuk




                                                                                                            


Inilah hasilnya "Angrys Bird" yang dibuat dalam bentuk kek. Amat menarik sekali dilihat beberapa biji kek dalam bentuk burung tersebut. Tapi awas isingnya banyak, bagi orang yang banyak kolestrol dibadan, tak digalakkan memakannya. Sekian, terima kasih. Banyak lagi akan saya utarakan cara-cara membuat kek dalam bentuk lain pula. Video lain yang berkaitan kek,  jom kita saksikannya:





Cara Decoration Kek Ising


Diharap anda terhibur semua.... Sekian, terima kasih.  Wassalam..............Amin. Jumpa lagi di lain video dan jangan lupa ikuti tutorial "Cara Membuat Kek Angrys Bird Ia Bukan Sekadar Games Sahaja".                       

12 ulasan:

  1. wahh cantiknyaaa. anak mesti suka kalau dapat nih.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. aKanak-kanak memang duka kek Angrys Bird macam ni.

      Padam
  2. sangat bermanfaat, dan saya melihat hal di atas sangat kreatif, ingin coba buat hadiah ultah buat anak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang bagus, boleh dicoba di rumah jika ada kelapangannya.

      Padam
  3. Cantiknya, kek angry birds ni..perlu ketekunan untuk nampak cantik macam gitu kan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang cantik dan menarik minat anak-anak untuk makan dan di ibubapa pasti ingin cuba membuat untuk mereka pula.

      Padam
  4. kek keren nih...
    good info nih...
    musstakim.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Info dan tutorial yang senang dan nole cuba di rumah mas..,

      Padam
  5. boleh dicobain nih.
    pasti anak2 suka banget.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anak-anak pasti suka bangat kek Angry Bird Ini. Ternyata menarik minat mereka.

      Padam
  6. Cantiknya, kek angry birds ni..perlu ketekunan untuk nampak cantik macam gitu.


    Belajar Forex Pemula

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cantik memang cantik, tetapi itu semua kena belajar.

      Padam