16/01/15

Malaysia Best Blog 2015

Malaysia Best Blog 2015 Contest SEO yang menjadi rebutan para blogger Malaysia. Ia dianjurkan di awal tahun 2015 dan ada blogger yang sudi menganjurkannya dengan hadiah yang amat menarik. Ini baru saja masuk pertengahan bulan Januari untuk tahun baru 2015 tetapi sudah semakin ramai yang menganjurkan contest SEO untuk blogger sertai.

Sebelum ini dah ramai yang join "Jom Aktifkan Mykad". Ini satu perkembangan yang sihat untuk mana-mana blogger untuk mempelajari tip-tip dan teknik SEO terkini. Sudah pasti blog OhDuit aka Saudara Khirol Hazwan ada matlamat tertentu, visi dan misi untuk menganjurkan Contest SEO ini.


Malaysia Best Blog 2015, Contest SEO - Malaysia Best Blog 2015
Malaysia Best Blog 2015


Jom mari kita rama-ramai pakat sertai contest ini untuk mendapatkan trafik, teknik SEO, berkenalan sesama blogger, belajar dan berkongsi berkaitan blogging bukan untuk SEO semata-mata dan jangan hanya mementingkan hadiah semata-mata. Jika ditakdirkan mendapat rangking SERP Google Search (Malaysia) page 1 dan top 1. Kalau dapat Alhamdulillah..... dan jika ianya gagal, ini bermakna blog sensasi2020 belum cukup power SEO. he...he....!

Malaysia Best Blog 2015



Contest SEO Malaysia Best Blog 2015, Malaysia Best Blog 2015 - sensasi2020
Malaysia Best Blog 2015

Masih terlalu awal lagi sebenarnya hendak diklasifikasikan sesebuah blog di awal tahun 2015 ini. Biasanya ia dibuat di akhir tahun untuk menilai sesuatu blog itu dalam kategori mana sesuai untuk ditempatkan. Walau bagaimana pun, ia bukanlah sesuatu yang asing untuk kita kategorikan blog mana tersenarai sebagai Top 10 Malaysia Best Blog 2015.

Sebagai seorang blogger seperti saya sudah pasti ada blog yang menjadi pusat rujukan dan panduan sebagai menambah pengetahuan, selok-belok berkaitan blogging, SEO dan apa saja infomasi yang kita perlukan. Setakat ini saya hanya menyenaraikan 10 blog yang menjadi tempat untuk saya blogwalking dan buat rujukan. Siapakah mereka dikategorikan Top 10 Malaysia Best Blog 2015?


Senarai Top 10 Malaysia best Blog 2015


1. Blog HasruHassan


Google PageRank - PR3
Alexa PageRank - 312 (MY), 35,834 (Global Rank)

Satu nama blog yang tidak asing lagi di Malaysia. Blog HasrulHassan yang menggunakan platform Blogspot sebagai wadah untuk berkongsi maklumat kepada blogger lain. Ia sebagai tempat rujukan kepada blogger baru yang memasang impian menjadikan blogger yang lebih aktif dan kreatif bersama artikel yang mereka siarkan. Pengisian artikel penuh dengan informasi dan sebagai panduan untuk blogger mencari tip-tip dan teknik berkaitan SEO. Kenapa saya cemburu sangat terhadap blog Hasrul Hassan? Ini kerana blog Hasrul Hassan selalu saja berjaya dalam contest SEO yang disertainya.


2. Blog Denaihati


Google PageRank - PR3
Alexa PageRank - 374 (MY), 38,097 (Global Rank)

Tidak usah pertikaikan lagi kehebatan Blog Denaihati ini. Ia menjadi rujukan, sumber maklumat dengan isu semasa, keagamaan, mengembara keluar negara yang rakyatnya memerlukan bantuan kemanusiaan, jana duit dengan blog dan yang paling disukai ramai ialah sangat pemurah memberi, sesuai sangat dengan tagline "Hidupkan Untuk Memberi". Cukup memberi sejuta makna kepada pengunjung atau pelawat. Apa yang paling seronok dengan blog ini? Ia sering kali membuat contest dengan hadiah yang amat lumayan hinggakan beratus orang yang menyertainya. Lebih menarik lagi banyak anugerah/award yang beliau dapat.


3. Blog En Titan


Google PageRank - PR1
Alexa PageRank - 1,003 (MY), 92,604 (Global Rank)

Ini satu lagi Blog En Titan yang saya suka sangat dengan artikel yang banyak bercerita kisah pencapaian dalam menjana duit dengan blog mengenai rahsia teknik SEO. Ini membuat ramai yang mahu mencari maklumat berkaitan apa beliau dapat dalam mendapatkan income dengan cara yang amat luarbiasa terutamanya rahsia yang ada "Kitab Merah Jambu" yang amat popular dan menjadi ebook paling laris jualannya.


4. Blog MyResipi


Google PageRank - PR3
Alexa PageRank - 920 (MY), 115,817 (Global Rank)

Blog MyResipi merupakan satu laman untuk berkongsi resipi masakan. Ada bermacam-macam resipi disediakan untuk pengunjung. Lauk-pauk, kuih-muih, pelbagai aneka jenis kek dan banyak lagi. Ia mendapat sambutan daripada pengunjung yang ingin mengetahui resipi-resipi terkini dan disamping itu juga boleh menghantar atau berkongsi resipi kepada pengunjung lain. Tidak puas rasanya melawati blog ini, lebih lagi kepada yang gemar memasak.


5. Blog Amanz


Google PageRank - PR4
Alexa PageRank - 118 (MY), 37,645 (Global Rank)

Blog Amanz Network memfokuskan kepada penghasilan kandungan yang lebih terhadap teknologi berkaitan dunia IT. Ia membangunkan dan mengeluarkan artikel mengenai perkembangan dunia IT dari dalam dan luar negara dan pada masa yang sama mengeluarkan ulasan mengenai peranti dan gadget semasa dan terkini. Blog ini juga pada masa yang sama menghasilkan tutorial untuk kemudahan pengunjung dalam usaha untuk mendidik para pengguna tempatan untuk mendapatkan dan mengetahui pelbagai info dan tip semasa.

6. Blog AkmaOmar


Google PageRank - PR3
Alexa PageRank - 9,416 (MY), 201,072 (Global Rank)

Saya cukup kagum dengan Blog AkmaOmar yang menggunakan sepenuhnya Bahasa Melayu yang betul. Seorang serikandi yang berkerjaya dengan hebat dalam perniagaannya. Blog ini sering saja membuat contest SEO untuk disertai oleh mana-mana blogger di Malaysia. Disamping itu, pemilik blog ini juga acap kali menganjurkan Contest SEO yang baru saja tamat iaitu "Vitamin Shaklee Bagus Untuk Kesihatan".


7. Blog Kujie2


Google PageRank - PR2
Alexa PageRank - 2,584 (MY), 190,807 (Global Rank)

Blog Kujie2 adalah sebuah lagi blog wanita yang hebat dari dulu hingga kini. Menggunakan tagline yang cukup sinonim dengan citarasa pengunjung "Hidup Biar Sedap". Diungkapkan dengan "Kisah Hidup Yang Terlalu Indah Untuk Dibiarkan Tanpa Erti". Menyiarkan artikel am yang banyak memberi informasi terutamanya kekeluargaan, pendidikan/pelajaran, isu semasa dengan kupasan dan huraian yang cukup sedap untuk dibaca.

8.  Blog TehRamuan


Google PageRank - PR1
Alexa Pagerank - 5,057 (MY), 416,749 (Global Rank)

Blog TehRamuan kelihatan begitu unik, yakni banyak coretannya disusuri dengan pantun yang cukup puitis. Tidak ramai yang menggunakan cara berpantun untuk diselitkan dalam artikel mereka tetapi beliau boleh lakukannya. Ditambahkan lagi saya memang meminati acara berbalas pantun jika kena dengan masa dan ketika. Kita tahu, bukan semua orang boleh berpantun dengan menggunakan isu semasa dan terkini.

9. Blog Eizil


Google PageRank - PR2
Alexa PageRank - 1,287 (MY), 160,936 (Global Rank)

Siapa yang mengenali Saudara Eizil aka pemilik Blog Eizil pasti tahu siapa sebenarnya beliau? Beliau adalah salah seorang Team Denaihati. Blog beliau memang penuh dengan informasi dan maklumat berkaitan wordpress dan blogspot untuk kemudahan blogger baru yang ingin menambah pengetahuan berkaitan blog. Beliau mahir mereviewkan blog blogger lain untuk diperbaiki dan boleh ditambahbaikan. Eizil memang pakar dalam programer website/ pengaturcara laman web, menggunakan PHP, MYSQL, bijak dalam menghasilkan kod HTM dan grafik.

10. Blog OhDuit


Google Pagerank - PR - N/A
Alexa Pagerank - 2,260,790 (Global Rank)

Blog OhDuit adalah pemilik empunya Khirol Hazwan Bin Affendi. Blog ini telah wujud pada tahun 2009 lagi. Sebuah blog yang menitikberatkan infomasi berkaitan duit melalui bisnes online, maklumat berkaitan bisnes, berita semasa, berkongsi idea dengan notanya seperti ebay, geek, SEO, blog dan banyak lagi. Apa yang paling mengejukkan adalah beliau sanggup menganjurkan sebuah contest SEO dengan hadiah wang tunai yang lumayan untuk tempat pertama. Jutaan terima kasih buat Khirol Hazwan yang berani membuat contest sedemikian rupa. Blog yang berpotensi untuk berjaya. Insya Allah......!

Hanya itu saja pemilihan saya terhadap Top 10 Malaysia Best Blogger 2015 untuk Contest SEO. Setiap peserta ada pilihan mereka masing-masing. Ini merupakan 10 blog mengikut citarasa saya sebagai panduan dan rujukan jika saya kekurangan idea untuk menulis blog. ia juga tempat untuk saya singgah (blogwalking) sebagai salah satu cara untuk mencari maklumat sesuatu perkara berkaitan blog dan isu semasa.


Hadiahnya Untuk Pemenang Contest SEO Malaysia Best Blog 2015


  • Tempat pertama: RM1500.
  • Tempat kedua hingga ke sepuluh: RM50 setiap pemenang.


Jom join contest SEO Malaysia Best Blog 2015, hadiah yang ditawarkan amat lumayan. Mungkin tuah anda untuk kali ini. Semoga berjaya.......!


Syarat-Syarat Penyertaan Contest SEO - Malaysia Best Blog 2015


  • Ditulis atau dikarang dalam Bahasa Melayu atau pun Inggeris.
  • Artikel mestilah asli, tidak ciplak penulisan blog orang lain. Dilarang copy dan paste. Kalau tidak penyertaan anda dibatalkan.
  • Artikel wajib diterbitkan selepas 15 Januari dan bakal berakhir pada 31 Mac 2015.
  • Gaya penulisan bebas dengan kata kunci "Malaysia Best Blog 2015".
  • Tiada had terhadap jumlah perkataan.
  • Wajib senaraikan Top 10 Malaysia Best Blog 2015.
  • Wajib letak link penganjur dan penaja terkini jika ada.
  • Wajib review 2 atau lebih perenggang untuk setiap blog yang anda senaraikan.
  • Wajib "do-follow" semua link penganjur dan penaja.
  • Wajib letakkan ayat seperti ini -  


"Mari menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015 dan anda berpeluang memenangi hadiah utama, wang tunai bernilai ribuan ringgit!! Contest SEO ini dianjurkan oleh Ohduit.com dan ditaja oleh (*akan ditambah kemudian jika ada penaja)".

124 ulasan:

  1. kalau termasuk blog sensasi2020.com ok juga kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul jugak tu HB.. saya pun tertunggu2 Sensai2020 tercalon. & juga HB jugak.. laaagi ok. kan kan.. :) Blog saya ke laut dah..hahaha..

      Padam
    2. Pasti ada sesuatu yang istemewa yang tiada dalam blog kita. Untuk tersenarai sebagai top 10 Malaysia Best Blog 2015 memerlukan usaha berterusan tanpa jemu.

      Padam
    3. Kena banyka lagi artikel yang bermutu dan digemari ramai pengunjung jika mahukan penjenamaan blog kita dikenali ramai. Memang ramai yang dah kenal tetapi aura untuk dorang baca tidak melekat di hati. Apa pun kita usah berputus asal, pasti ada sesuatu lagi yang perlu kita perbaiki.

      Terima kasih Hero Borneo yang sentiasa singgah di blog ini. Semoga anda berjaya jika ada join contest ini juga.

      Padam
    4. Yalah lain kalai kita selitkan blog sensasi2020 dalam Malaysia best blog 2016/2017.

      Padam
    5. Blog Cahaya Diana apa kurangnya. Selalu update blog dengan artikel yang digemari pelawat, pasti ramai pengunjung nanti. Blog saya memang kurang update.

      Padam
    6. tahun ini nak kejar benda lain dari blog..tahun depan kalau semua ok..insya Allah tahun fokus untuk blog

      Padam
    7. Siapa yang mengenali Saudara Eizil aka pemilik Blog Eizil pasti tahu siapa sebenarnya beliau? Beliau adalah salah seorang Team Denaihati. Blog beliau memang penuh dengan informasi dan maklumat berkaitan wordpress dan blogspot untuk kemudahan blogger baru yang ingin menambah pengetahuan perbedaan cream temulawak asli berkaitan blog. Beliau mahir mereviewkan blog blogger lain untuk diperbaiki dan boleh ditambahbaikan. Eizil memang pakar dalam programer website/ pengaturcara laman web, menggunakan PHP, MYSQL, bijak dalam menghasilkan kod HTM dan grafik.

      Padam
    8. Waalaikumussalam....!! tau tak pe.... saya pun selalu juga terjah blog mselim3. Apa pun kita berjuang toko grosir herbal secara sihat dan sama-sama berkongsi info dan idea agar lebih mantap lagi dari segi penulisan dan teknik SEO. Semoga berjaya bro....

      Padam
  2. Awal tahun 2015 dah ada beberapa contest SEO yang cukup lumayan...sesuatu yg sungguh menarik!
    Selamat bersaing dan semoga berjaya dalam contest ini... Sensasi2020 juga best blog 2015.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang awal tahun ramai yang buat contest SEO dengan hadiah tawaran yang cukup besar, sukar untuk ditolak ke tepi. Sudah pasti ingin menyertai, menang atau tidak berjaya itu bukan perkara pokok.

      Apa yang lebih penting orang kenal blog kita dan sentiasa mereka ingat dan kunjungi selalu. Lebih power lagi mesra SEO. Semoga berjaya juga buat blog relekssminda aka Bin Muhammad.

      Padam
    2. Semua blog yang ada di Malaysia hebat-hebat semua, cuma kekurangan update membuat blog mereka pageranknya rendah dan backlink kurang.

      Padam
  3. Moga berjaya bro
    Masih terlalu awal untuk membuat penilaian

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang terlalu awal dan sebarang kemungkinan boleh berlaku. Kita doakan agar tiada apa-apa yang berlaku terhadap blog kita atau mana-mana blog peserta. Insya Allah.....

      Padam
    2. Betul kata Tok Puteh.... di awal penyertaan memang berada di page 1 dan selepas itu mulalah ke laut bila dah ramai yang menyertai.

      Padam
  4. semuanya blog-blog yang best dibaca hari-hari nih.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah.... lama tak terjah blog guliroket. Terima kasih sudi berkunjung ke blog ini. Moga lu pun join juga contest SEO ini. Hadiahnya RM1500 utk tempat pertama.

      Padam
    2. Blog GuliRoket pun apa kurangnya, jika kerap menonjol diri pasti orang semakin dikenali. Lebih lagi sudah tahu siapa empunya blog guliroket. nasib baik bukan DAP Roket.

      Padam
  5. Nak jugak mencuba join kontest ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam buat Ishak.... dan terima kasih sudi berkunjung dan memberi sokongan buat saya. Saya doakan anda berjaya. Insya Allah....

      Padam
    2. Ya Ishak.... sama-sama kita buat artikel Malaysia Best Blog 2015 dan hantar penyertaan, bilalah lihat di mana artikel kita selepas itu.

      Padam
  6. Alamak. Terima kasih Kamil Salleh sbb senaraikan blog saya dalam kontest kali ni ... bolehlah bersara lepas ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha sifu HH dah boleh bersara lepas nie..beri laluan pada yang lain.

      Padam
    2. Yup.... saya senaraikan mengikut citarasa saya dan byk artikel blog HH memberi info yg berguna. Jgn bersara lagi, byk lagi ilmu yg SEO yg belum diterokai.

      Padam
    3. kalau tuan HH bersara beliau akan hadiahkan kita dengan ebook..jangan risau lah

      Padam
    4. Macam tau2 je ehhh .. hahaha.. in Sha Allah.

      Padam
    5. Saya akan nantikan ebook daripada Tuan HH pasti ada sesuau yang perlu kita ketahui.

      Padam
  7. Entri yang dihasilkan memang terbaik dan berada dalam kelasnya yang tersendiri. Semoga berjaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam buat bro.... saya tahu anda dah join juga Contest SEO Malaysia Best Blog 2015. Moga berjaya....

      Padam
    2. Sesiapa saja berpeluang nak menang. Kena pastikan blog kita berkualiti dan bertukar pendapat sesama blogger.

      Padam
  8. semua hebat-hebat belaka tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak menang kena hebat dari segi SEO, kalau tidak ke lautlah kita. Apa pun kita guna strategi power yang biasa Sifu HH kongsikan....

      Padam
    2. Ya Reezluv... semua peserta hebat-hebat belaka, ada peluang nak menang begitu juga dengan blog sensasi2020.com

      Padam
  9. Assalammualaikum... sensasi2020,

    selamat berjaya dalam contest nie k... blog sensasi2020 nie pun hebat gak... mselim3 pun dah kenal blog sensasi2020 nie seorang yang merendah diri . Tak mustahil blog bro pun terbaik.

    mselim3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam....!! tau tak pe.... saya pun selalu juga terjah blog mselim3. Apa pun kita berjuang secara sihat dan sama-sama berkongsi info dan idea agar lebih mantap lagi dari segi penulisan dan teknik SEO. Semoga berjaya bro....

      Padam
  10. Assalamualaikum .....salam sejahtera buat Bro kamil, moga sihat sejahtera hendaknya. Saya perhatikan memang blog yang dipilih hebat-hebat semua. Saya pun suka dengan blog dorang tu.... penuh dengan informasi. Semoga berjaya bro....

    BalasPadam
  11. terima kasih datang jenguk blog saya.senarai dah saya jejak, cuma nak bagitahu, nama amnz tu bawa saya ke blog resepi.com.Tak sampai ke destinasi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih puan Salmiah kerana buat teguran tentang perkara ini. Ada apa2 jgn malu bertanya atau beri kritikan. Tq sekali lagi.

      Padam
  12. Saudara Kamil Salleh, revise sedikit artikel anda dengan melatakan Ohduit.com dalam senarai Malaysia Best Blog ada.Sila rujuk balik syarat artikel contest No.7.

    Terima Kasih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf Saidara tak perasan suarat no.7, nampaknya kena update balik jumlah senarai Malaysia best blog 2015.

      Padam
    2. Yup Saudara Khirol....saya dah update top 10 untuk Contest SEO Malaysia Best Blog 2015, entri penyertaan saya. Semoga diterima. Terima kasih menegur kesalahan yang tidak disengajakan ini.

      Padam
    3. Saya dah terima penyertaan anda :)

      Padam
    4. Terima kasih saudara Khirol Hazwan dan bolehlah mulakan strategiyang ampuh supaya berada di page 1.

      Padam
    5. Baguslah ohduit dah terima penyertaan sensasi2020 aka Kamil Salleh. Bolehlah pasang strategi selepas ini.

      Padam
  13. Blog bro ni antara yg mantap dlm seo
    Dgn pilihan yg tepat dan seonye mungkin berjaya nnti

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taklah mantap sangat, kalau tidak masakan boleh menang Contest SEO Vitamin Shaklee bagus Untuk Kesihatan. Tahniah bro berjaya dalam contest SEO anjuran Akma Omar. Baru saja baca pagi tadi, nama bro tersenarai sebagai pemenang.

      Padam
  14. semua hebat . semoga berjaya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tidaklah hebat sangat, ada lagi blog lain yang hebat. Saya sekadar mencuba sahaja. Apapun semoga berjaya buat Parihh juga.

      Padam
  15. wah semakin meriah nampak nya contest seo ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang makin meriah, cuma saya belum buat entri ini lagi. Agak-agaknyalah di mana kedudukan kita bila join nanti.

      Padam
    2. Memang hebat contest SEO ini, semakin ramai yang dah mula menyertai.

      Padam
  16. Wow, terus berjaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita doakan agar ada antara kita yang berjaya. Saya juga nak tengok blog sensasi2020 pun berjaya. Sekarang ini pun masih di page 1.

      Padam
  17. semua blog yang best ni bro..semoga berjaya dalam contest nie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kucha Lana ni pasti dari Klate, blog demo pun power juga. Kalau masuk contest SEO selalu berada di tangga kedudukan teratas top 5 hingga top1.

      Padam
  18. Blog tersebut memang best baca. Dan Semoga blog tuan tersenarai juga ..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Emalin..... tak join ke contest SEO Malaysia Best Blog 2015, saya pun nak join juga lepas ini.

      Padam
  19. terus berusaha bro supaya kekal di page satu google semoga berjaya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insya Allah...buat yang terbaik agar terus kekal di page 1.

      Padam
  20. Ada beberapa blog yang saya senaraikan sama seperti sensasi2020 senaraikan. Sememangnya mereka layak!

    Saya salah seorang peserta contest ini. Good luck!

    Mari kita bersaing secara sihat untuk rank bagi keyword tersebut.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ia bukan sekadar senarai tetapi memberi support kepada blog tersebuat setiap hari.

      Padam
  21. Siap ada PR bagai.. memang blog dorang blog superb.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senarai ini adalah blog yang power2 semua. Pagerank yang cukup tinggi.

      Padam
  22. semuanya memang best ..ade beberapa yang nad baru kenal..good luck

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Nadia......Nadia dah join ke contets SEO Malaysia Best Blog 2015. Kalau belum bolehlah mencuba... mana tahu ada rezeki.

      Padam
  23. Assalam Kamil Salleh...Terima kasih senaraikan blog saya...semoga berjaya ya nanti...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya minat blog Akma Omar dari dulu lagi hinggalah sekarang. Semoga berjaya.

      Padam
  24. semua blog yang tersenarai itu hebat dan ada keunikan tersendiri.
    semoga berjaya dengan contest ini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang blog sukaan ramai. Pasti Azwan pun join sama contest SEO Malaysia Best Blog 2015. Semoga berjaya....

      Padam
  25. Semua blogger yang terhebat tu.. Pagerank mereka juga cukup hebat.. Semoga berjaya bro Kamil :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Calrase Patrick sudi berkunjung ke blog tak seberdpa ini. Saya lihat entri saudara amat hebat bersaing. Apa rahsia SEO yang digunakan. Semoga berjaya.

      Padam
  26. Wah hebat entrinya. Semua power-power. Selamat berjaya ya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Diana sudi datang jengok ke blog ini. Saya pun mencuba nasib dengan bermain teknik SEO. Moga Diana berjaya seandainya join sama-sama juga.

      Padam
  27. Blog nya menarik..
    Terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bro sudi melawat blog saya. Semoga anda berjaya juga.

      Padam
  28. Menarik artikel ni tuan Kamil. Insyallah ada peluang ni..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Taklah menarik sangat, ada lagi blog rakan lain yang lebih hebat. Semoga berjaya buat anda.

      Padam
  29. Semoga Berjaya:') sessi terjah bw disini dari http://ohduit.com/senarai-peserta-contest-seo-malaysia-best-blog-2015/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Hannan.... Insya Allah saya akan lawati blog anda selepas ini. Semoga berjaya....

      Padam
  30. Terima kasih bos kerana senaraikan Amanz. :)

    Semoga berjaya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-sama....memang saya berminat sangat-sangat dengan blog amanz.my, penuh dengan informasi tentang teknologi IT tempatan. Saya doakan agar blog amanz.my terus maju dan berjaya di seluruh dunia.

      Padam
  31. salam,

    selamat berjaya ye... saya belum sempat join lagi contest yang ini... rasa macam tak berapa yakin pun ada... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam buat Ummie Hanie.... saya pun tak yakin juga tetapi sekadar mencuba sambil berkenal-kenalan dengan blogger lain dan pula trafik pengunjung akan bertambah.

      Padam
  32. Moga berjaya ye. Sensasi betul blog ni. Untunglah sape yang disenaraikan :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bro sudi berkunjung ke blog sensasi2020.com. Sama-sama pakat sertai Malaysia Best Blog 2015. Semoga berjaya bro....

      Padam
  33. Ruby pun join juga. Saje-saje cuba. Selamat berjaya dari ruby.my. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih ruby.my, samalah kita mencuba juga. Moga kita sama-sama berjaya.

      Padam
  34. gud luck and the best ya//
    selamat berjaya.. hehe saya pun join.. try test cuba :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam buat Lisa, moga sihat. Saya ucapkan jutaan terima kasih sudi berkunjung ke sini. Semoga Lisa berjaya nanti. Insya Allah.....

      Padam
  35. Singgah sini

    https://www.bajusweetmuslimah.tk/2015/01/malaysia-best-blog-2015.html


    https://www.blogahbar.tk/p/perancangan-kewangan.html

    https://www.lenovomurah.tk/

    Jemput singgah2 ye.. Dan subcribe utk promosi terbaru kami :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Ahmad, Insya Allah saya tetjah blog anda nanti.

      Padam
  36. Blogwalking...Happy blogging

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Shukran sudi berkunjung ke sini. Insya Allah saya balas kunjungan anda nanti. Semoga berjaya buat anda dalam apa jua bidang yg anda ceburi.

      Padam
  37. Kecik gak kota komen ni ehh.. Apa-apa pun all the best dan semoga berjaya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam buat anda.... moga berjaya juga buat anda. Insya Allah...

      Padam
  38. Kesemua yang tersenarai memang power. Blog kita sahaja melukut ditepi gantang. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bro..,. Bro ada masuk contest SEO ke? Jika masuk, saya doakan agar bro berjaya nanti.

      Padam
  39. Semoga bro berjaya untuk kontes Malaysia Best Blog 2015 ini. Semua yang sertai memang hebat-hebat belaka.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bro..... semoga bro berjaya jugak... Insya Allah...

      Padam
  40. tahniah bro kamil atas kejayaan memenangi iphone 5s.. ni dah dua kali menang. memang hebat!! good luck utk kontest SEO dari ohduit pulak ye. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Nik Khazami memberi sokongan kepada ssya selama ini. Semoga berjaya juga buat Nik Khazami.

      Padam
  41. Assalamualaikum.... tahniah buat bro kamil berjaya menang iPhone 5s dan tidak dilupa juga agar berjaya lagi dengan contest SEO Malaysia Best Blog 2015.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih buat Top SEO Friendly memberi sokongan dan galakan untuk menyertai contest SEO Malaysia Best Blog 2015. Semoga berjaya...

      Padam
  42. Sudah ramai yang komen kat blog bro. Ini sudah tentu yang memberi sokongan. Saya doakan agar bro berjaya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup..,, dah semakin ramai yang menyertai contest ini. Peluang nak menang terbuka luas buat semua.

      Padam
  43. Semoga berjaya ye !!

    Ikhlas - Bakul2011

    www.bakul2011.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Entri Nir Ikaa berada dalam keadaan selesa cuma belum berada di top 1. Semoga berjaya buat blog bakul

      Padam
  44. susah juga ya nak berada di page 1. Kena banyak belajar lagi teknik SEO.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang susah nak berada di top 1 dengan keyword Malaysia Best Blog 2015. Semoga berjaya buat Puan Aniza juga.

      Padam
  45. Datang menjenguk
    Salam perkenalan, semoga berjaya dalam kontest
    Malaysia Best Blog 2015

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih bro.... moga entri bro boleh naik lagi rangkingnya. Semoga berjaya.

      Padam
  46. Contest ini dah semakun dekat ke penghujungnya. Semoga bro kamil atau sensasi2920 berjaya nanti. Insya Allah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Top Seo Friendly. Contest ini dah semakin dekat nak ditamatkan. Semoga berjaya.

      Padam
  47. huh SEO masih belum berani nak join sebab blog baru bina ....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak salah join bro.... bolehlah perkenalkan blog kita di mata blogger lain.

      Padam
  48. semua PR hebat2 belaka..next,abg kamil pulak tersenarai..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Doakan kejayaan saya ya Siti Rohaida Yusof aka blog Kisah Si Dairy. Tawaran hadiah untuk Contest SEO Malaysia Best Blog 2015 memang hebat. Saya doakan anda berjaya juga. Insya Allah....

      Padam
  49. Semoga menjadi blogger yang inspirasi. Saya tidak mahir dalam berblogging sangat, tapi ada sedikit pengetahuan tentang teknik SEO. Wasup :D

    BalasPadam
  50. TESTIMONY !!!! TESTIMONY !!!! TESTIMONY !!!! HOW I GOT MY LOAN

    Hello everyone my name is Miss Nancy Leonard ,Am here to testify how i was scammed. I was in need of a loan,and i applied from various loan lenders from this very site.They asked me to pay some amount of money at different basis but i never get my loan.This was how i lost the sum of 5000 USD .I was now in debt because i borrowed the money from a friend.One day a friend of mine introduce me to Bacon Tasha Elizabeth.He told me how he has helped him with loan at several cases without any delay.I was scared and never believe him.He urge me to trust him,this was how i as introduce to him through his email {ptlenders@yahoo.com} .He told me he will offer me the loan that i only need to be comply with them.I did as he told me and without any delay,i received my loan as he earlier promise.Am here to tell you that most of the loan lenders in this site are scammers. If you truly need a genuine loan please meet Elvin Morrison through his email ptlenders@yahoo.com .He is a registered reliable loan lender.

    BalasPadam




  51. Hello, Do you need a loan from The most trusted and reliable company
    in the world? if yes then contact us now for we offer loan to all
    categories of seekers be it companies or for staff usage. We offer
    loan at 3% interest rate, Contact us via email:
    singaporeinbrunei@gmail.com

    (1) Full Name
    (2) Full Address
    (3) Country
    (4) Age
    (5) Occupation
    (6) Tell phone number
    (7) Sex:
    (8) Loan Amount needed:
    (9) Loan Duration

    Email us at: singaporeinbrunei@gmail.com

    BalasPadam
  52. How I Got My Loan From A Genuine And Reliable Loan Company

    Hello Everybody,
    My name is Mrs.Irene Query. I live in Philippines and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $150,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 2 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of$150,000.00 US. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs.Irene Query, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

    BalasPadam
  53. nice article... visit my website on www.outbounddimalang.com, get the information about outbound and joyful tourism at Malang.

    BalasPadam
  54. With Gain Credit Personal Loans, you can get instant loan/money for a wide range of your personal needs like renovation of your home, marriage in the family, a family holiday, your child's education, buying a house, medical expenses or any other emergencies. With minimum documentation, you can now avail a personal loan at attractive 3% interest rates. This is trust and honest loans which you will not regret, Contact us via Email: gaincreditloan01@gmail.com

    Your Full Details:
    Full Name. . .. . .. . .. . .. . .
    Loan Amount Needed. . ...
    Loan Duration. . .. . .. . .. . .
    Phone Number. . .. . .. . ..
    Applied before. . .. . .. . ..
    Country. . .. . .
    Email Us: gaincreditloan01@gmail.com

    BalasPadam