sensasi2020

Sultan Muhammad V Diisytihar Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 | sensasi2020 Sultan Muhammad V Diisytihar Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 - sensasi2020

Sultan Muhammad V Diisytihar Yang Di-Pertuan Agong Ke-15

Sultan Muhammad V Diisytihsr Yang Di-Pertuan Agong Ke-15 hari ini dalam satu istiadat mengikut tradisi kesultanan Melayu di Istana negara pada 13 Disember 2016 mengantikan Tuanku Abdul halim yang menamatkan pemerintahan Yang Di-Pertuan Agong ke-14 semalam.


Sultan Muhammad V Diisytihar Yang Di-Pertuan Agong Ke-15
Sultan Muhamad V Yang Di-Pertuan Agong Ke-15

Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V

Daulat Tuanku, "Merafak Sembah Setinggi-Tinggi Tahniah" khas buat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, yakni Al-Sultan Kelantan di atas perlantikan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV pada hari ini 13 Disember 2016 bersamaan 13 Rabiuawal 1438H.

"Semoga Allah Subhanahu Wataala Memberkati Pemerintahan Seri Paduka Baginda Tuanku". Sembah Takzim daripada saya sebagai rakyat negeri Kelantan dan malaysia amnya.

Upacara Perisytiharan Yang Di-Pertuan Agong Ke-15

Upacara sambutan ini diadakan di ibu negara dan bermula dengan istiadat keberangkatan tiba Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V di kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dengan pesawat khas pada pukul 9 pagi tadi.

Keberangkatan tiba baginda, Al-Sultan Kelantan, 47, itu disambut oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak selaku Pengerusi Jawatankuasa Khas sambutan serta isteri, Datin Seri Raya Enam.

Rombongan diraja kemudiannya berangkat pula ke Dataran Parlimen bagi acara sambutan rasmi sebelum menuju ke Istana Negara.

Majlis Perisytiharan ini dihadiri oleh semua raja-raja Melayu, Yang di-Pertua Negeri, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Zahid Hamidi dan jemaah menteri.

Baginda Al-Sultan Kelantan telah melafaz sumpah memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong ke-15 dan diikuti oleh timbalannyam Sultan Nazrin Shah sebagai Timbalan Yang di-Pertuan Agong kali ke-15 ini.

Kedua-dua baginda dipilih oleh Raja-Raja Melayu pada Mesyuarat Majlis Raja-Raja Melayu ke-243 (Khas) pada Oktober lepas dan akan memegang jawatan masing-masing bagi tempoh lima tahun bermula hari ini.

"Daulat Tuanku, Sembah Patih Harap Diampun". Dirgahayu......

Back To Top