Vaksin Deman Denggi Bakal Berada Di Pasaran

Vaksin Deman Denggi Bakal Berada di Pasaran Malaysia pada tahun 2015 nanti. Malaysia kini mempunyai harapan untuk mencegah wabak denggi daripada terus menyerang rakyat Malaysia dan juga negara lain. Ia merupakan vaksin denggi yang pertama di dunia dan kini ia dalam proses untuk pengeluaran antarabangsa.


Vaksin deman denggi akan berada di pasaran
Vaksin Deman Denggi


Sebuah syarikat multinasional iaitu Sanofi Pasteur dari Perancis telah membuat kajian klinikal dalam peringkat akhir kedua menunjukan vaksin tersebut memberi perlindungan sebanyak 95.5 peratus terhadap deman denggi teruk dan dapat mengurangkan risiko kemasukan ke wad-wad sebanyak 80.3 peratus.

Syarikat Sanofi Pasteur di bahagian vaksin mengumumkan keputusan terperinci tentang kajian klinikal dengan menujukkan keberkesanan dalam Fasa III yang mencatat sejarah di dalam "The England Journal of Medicine" di Amerika Latin.

Dengue fever is a mosquito-borne disease affecting up to 100 million people every year, primarily children, resulting in 20,000 deaths from dengue hemorrhagic fever and dengue shock syndrome, the most severe forms of the disease, according to estimates from the World Health Organization (WHO)*. Overall, the disease is a potential threat for close to half the world’s population.

“Incidence and disease burden of dengue are widely underestimated due to lack of awareness, diagnostics and monitoring of the disease. Our primary objective is to ensure rapid introduction of Dengue vaccines into immunizations programs in all affected areas as soon as a vaccine becomes available” said Harold Margolis, Director of the PDVI. “ Sumber: Sanofi Pasteur
. Boleh juga rujuk di http://www.dengue.info/#

Risalah, keratan iklan, buku panduan
Risalah Berkaitan Penyemburan Kabus


Keberkesanan menyeluruh terhadap sebarang simpton deman denggi adalah 60.8 peratus terhadap kana-kanak dan remaja berusia 9 hingga 16 tahun yang diberi tiga dos vaksin tersebut.

Kajian yang dijalankan meliputi lebih daripada 31,000 orang terutama di Amerika Latin, Asia termasuk Malaysia. Sesuatu vaksin telah dijalankan ke atas manusia dengan menyuntiknya dalam waktu dan tempoh yang sesuai.

Denggi adalah penyakit endemik di lebih 100 buah negara, hanpir separuh penduduk dunia terancam dengan penyakit deman denggi ini.

Boleh dikatakan setiap minit ada saja seorang pesakit yang akan dimasukkan ke wab akibat deman denggi ini.

Senofi Pasteur mengambil masa yang cukup lama iaitu 20 tahun untuk membangunkan vaksin tersebut dan mendapat persaingan dalam membangunkan vaksin tersebut.


Semburan Kabus (Fogging) Tidak BerkesanPenyemburan Kabus Kurang Berkesan

Semburan kabus (fogging) tidak berkesan, ia hanyalah bersifat sementara dan hanya dapat membunuh nyamuk dewasa sahaja. Masyarakat harus sedar menjaga kebersihan persekitaran kediaman adalah yang utama perlu dititikberatkan dan perlu menghapuskan segala tempat pembiakan nyamuk supaya ia tidak bertelur.

Statik menunjukan jumlah yang semakin meningkat dari setahun ke setahun. Lebih daripada 43,3346 kes deman denggi dan 92 orang dicatatkan pada tahun lepas. Keadaan ini amat membimbangkan dan segala pencegahan dan dapat mengurangkan kes deman denggi.
Kongsikan Artikel Ini :
+
Sebelumnya
« Post Sebelumnya
Seterusnya
Post Seterusnya »
7 Komentar untuk "Vaksin Deman Denggi Bakal Berada Di Pasaran"

Alhamdullilah. Akhirnya wujud jugak vaksin untuk demam denggi. Angel Love Soldier

Vaksin ini sangat penting untuk mencegah daripada terkena deman dengin, mungkin vaksin untuk antibodi agar bila di gigit nyamak aedes tidak berkesan lagi terhadap manusia.

satu perkembangan yang baik untuk tahap kesihatan rakyat Malaysia :)

Asalam Tuan kamil..terkejut nampak wajah anda. Kamil salleh, yang sama wajah dengan anda Kamil Yunus. Mula klik blog ni Etuza ingat anda ialah Kamil Yunus jiran sebelah kampung

saya pun tak suka asap kabus tu. sakit habis hidung tekak semua

alhamdulillah, satu lagi pencapaian dalam bidang kesihatan

Syukur la kalau adanya vaksin denggi ni tahun depan. Memang tak boleh lupa bila diserang demam denggi ni tahn 2006 dulu

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2015 sensasi2020 - All Rights Reserved
|Template ByKunci Dunia | Design By sensasi2020
Back To Top