Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk selepas dikurniakan darjah kebesaran Pangloma Makota Wilayah daripada Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah sempena Hari Wilayah Persekutuan.

                 
                         
Jackie chan dapat gelaran datuk
Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk Daripada Yang Di-Pertuan Agong


Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk


                               
Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk
Jackie Chan Ketika Berselfie Bersama Ustaz Kazim EliasNama sebenar Jackie Chan adalah Chan Kong Sang, 61, menghadirkan diri di Istana Negara, Kuala Lumpur dengan bersut berwarna hitam, serba lengkap dengan bersongkok.                             
Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk
Jackie Chan Tersenyum Kegembiraan Menerima Gelaran Datuk 


Sementara itu, penceramah agama terkenal di Malaysia, Mohd Kazim Elias (Ustaz Kazim) turut menerima gelaran Datuk. Ustaz Kazim Elias sempat berbual dengan Jackie Chan ketika itu, di mana mereka berdua duduk bersebelahan ketika penerimaan darjah kebesaran itu.


                               
Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk
Jackie Chan Duduk Bersama Ustaz Kazim Elias


Bagi Ustaz Kazim, 43, Jackie Chan seorang yang mudah mesra dan tidak sombong. Mereka juga berbuat tentang majlis penganugerahan, perihal Yang Di-Pertuan Agong. Lebih menarik lagi Jackie Chan sempat menceritakan projek filem yang akan diterbitkan olehnya.

Jackie Chan merasa bangga dengan pemilihannya yang tidak disangka-sangka. Ini merupakan penghormatan terbesar di terima olehnya dari Malaysia selain daripada kehebatannya dalam aksi stuntman ketika pengambaran "Police Story".

Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk, kemungkinan kerana filen top starnya Police Story. Beliau banyak menaikan nama Malaysia dengan filem starnya iaitu "Police Story 3" yang top sewaktu masa dahulu.

Ustaz Kazim sempat berselfie dengan Jackie Chan dan memuat naik foto tersebut dengan menulis status "Tumpang glamour orang popular. Tidak boleh jadi 'filem star' dapat duduk sebelah dia pun jadilah. Orangnya tak sombong langsung, peramah. Saya suka Police Story....."

Penerimaan anugerah tersebut adalah pengikhtirafan terhadap kerja-kerja kecil dakwahnya sekaligus menguatkan lagi semangatnya untuk berjuang di landasan dakwah dan memberi ceramah agama dengan menerapkan unsur-unsur jenaka dan celoteh yang dapat menarik pendengar.

Ramai yang mempertikaikan Jackie Chan Dapat Gelaran Datuk. Apa pun penganugerahan sudah diberi. Suka atau tidak kita terpaksa menerimanya. Rezeki beliau kerana sumbangannya dalam industi filem antarabangsa sehingga menaikan nama Malaysia dengan filem-filem pengambarannya di Malaysia dan ditayang di seluruh dunia.