sensasi2020

Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa? | sensasi2020 Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa? - sensasi2020

Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?

Video Angrys Bird Decoration Disekat Oleh Youtube. Bila dapat perkhabaran yang menyedihkan melalui emel saya, remuk resah mengenangkan nasib yang menimpa. Pasti ada hikmah disebalik penarikan/sekatan tersebut tetapi kenapa ianya disekat, apa kesalahan pada video "Angrys Bird Decoration"?



Video Angrys Bird Decoration Desekat Youtube, Kenapa?
Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube

Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?

Sedih rasanya mengenangkan nasib yang menimpa Video "Angrys Bird Decoration". Ramai yang masih keliru dan blur-blur dengan perkongsian saya ini. Tidak mengapa? Saya akan ceritakan secara detail berkaitan isu ini.




"Angrys Bird Decoration"


Video ini sudah lama saya upload di YOUTUBE, yakni 2 April 2013. Memperolehi Subscribers sebanyak 805, telah mendapat 251,842 pageview dan 847 suka serta 96 tidak suka. Setiap apa saja yang kita kongsikan, ada yang suka dan ada yang tidak suka. Begitulah ragam hidup di dunia. Kita tinggal kisah ragam hidup manusia di dunia ini.


Kenapa Video Angrys Bird Decoration Disekat

Mari saya ceritakan perjalan video ini "Angrys Bird Decoration" sepanjang ianya diuploadkan ke Youtube. Sebelum ini saya tidak tahu-menahu pun, dengan video tersebut, kita boleh buat duit. Setelah saya bertanya pada rakan-rakan, memang kita boleh jana wang melalui video tersebut.

Kalau anda mahu jana wang, bolehlah belajar cara-caranya "Buat Duit Earning Youtube Adsense". Semoga lebih banyak belajar lebih mudah dan cepat nak jana wang melalui video Youtube anda.

Sebelum berlaku video disekat, saya dah dapat emel mengatakan bahawa video ini tidak boleh di monetisation, yakni video tidak boleh dijana wang seandainya ada orang yang menontonnya kerana tiada kelulusan walaupun video tersebuta ada iklan dipaparkan. Ini bermakna, walau pun ramai yang melihat video tersebut tetapi kita tidak dapat menjana wang melalui video tersebut.


Video angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?
Video Telah Lulus Monetisation

Video Angrys Bird Decoration Lulus Monetisation

Kata orang, lama-kelamaan sesuatu yang kita ingini pasti hadir juga akhirnmya. Saya telah menima perkhabaran gembira tentang semua video saya tentang buat kek atau hias kek, boleh menjana pendapatan (Monetisation).

Namun perkhabaran berita gembira tidak kekal lama kerana Video terbabit ada lagu tema "(Biar Putih Tulang, Jangan Putih Mata)" yang bergelumbang di video tersebut. Ia dipanggilan copyright (hak cipta) claim, claim released : "Angrys Bird Decoration". Ini bermakna video tersebut tidak boleh claim sebagai pengewangan.



Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?
Rayuan Diterima


Hi kamil salleh,
Berita baik! Pertikaian anda tidak disemak dalam tempoh 30 hari, jadi tuntutan hak cipta pada video YouTube anda kini telah dibebaskan.
Tajuk video: "Angrys hiasan Bird"
Tetapan pengewangan video anda kini telah dipulihkan. Lihat tetapan pengewangan.
- Pasukan YouTube


Tanpa berlengah saya telah membuat rayuan, dengan menghantar (reply) kepada Youtube tentang isu ini. Youtube telah memberi tempoh selama 30 hari, namun keesokannya saya medapat maklum balas bahawa rayuan saya diterima. Alhamdulillah.....

Selang seminggu, saya semak di analytic (analisis), saya terperanjat melihat earning youtube menunjukan jumlah $75.00. Orang kata bukan senang nak dapat jumlah sebanyak itu, melainkan kita betul-betul target kepada video Youtube tersebut.


Video Angrys Bird Decoration Disekat, Kenapa?
Jana Earning Di Youtube

Video Angrys Bird Decoration Disekat

Ternyata kegembiraan saya dapat perkhabaran gembira hanya sementara sahaja. Video saya pula telah disekat kerana telah melanggar "Garis Panduan Komuniti". Saya rasa ini pasti ada orang yang membuat laporan tentang video ini ada unsur-unsur yang jelek (buruk) seperti lucah, menipu, spam dan banyak lagi. Video ini jika tiada yang buat laporan, ia tidak akan disekat oleh Youtube sewenang-wenangnya. 


Video Angrys Bird Decoration Disekat, Kenapa?
Disekat Melanggar "Garis Panduan Komuniti"


Ini contoh rayuan saya terhadap "Team Youtube". Seandainya video anda disekat berkaitan isu ini, saya galakkan anda buat rayuan untuk membantar. Bolehlah berikan sebab-seba munasabah tentang video kita yang disekat itu.

Dear Youtube
Subject: Appealing strikes video on my channel
Referring to the email sent from the Youtube, I found one of my copyrighted video is blocked / strike.
I was surprised by the actions of the youtube on my video.
(https://youtu.be/zL20ZAq3bXE) - Angrys Bird Decoration
I feel sad / disappointed and do not expect this to happen. It is found in violation of the Community Guidelines. I am sure there is no mistake that this video was flagged by YouTube.
I think there is no breach of the guidelines laid down by the parties and has issued Youtube channel from the list.
Video I was just learning session on "Angrys Bird Decoration", no doubt content such as pornography, violence, fraud, spam and what are the conditions of the Community Guidelines. None that violates policy, assessment of the video.
I applied wisdom of the youtube to withdraw the sanctions against my video. The video was a reference user / viewer to be used as an instructional video that provide a highly effective and recognized indispensable.
The cooperation of the youtube very much appreciated.
Thank you.

Apabila diterjemahkan ke Bahasa Melayu beginilah lebih kurang ayat-ayatnya.......


Dihormati Youtube
Subject: Appealing video strikes on my channel
Merujuk daripada emel yang dihantar daripada pihak Youtube, saya dapati salah satu video hasil cipta saya disekat/mogok.
Saya terkejut dengan tindakan daripada pihak youtube terhadap video saya ini.
(https://youtu.be/zL20ZAq3bXE) - Angrys Bird Decoration
Saya rasa sedih/kecewa dan tidak jangka ini boleh berlaku. Ia didapati melanggar Garis Panduan Komuniti. saya pasti tidak ada berlaku kesilapan sehingga video tersebut disekat oleh pihak youtube.
Saya rasa tidak ada berlaku pelanggaran garis panduan yang telah ditetapkan oleh pihak Youtube dan telah mengeluarkan daripada senarai channel saya.
Video saya itu hanyalah sesi pembelajaran tentang "Angrys Bird Decoration", tiada kandungan yang meragukan seperti lucah, ganas, penipuan, spam dan apa saja yang menjadi syarat terhadap Garis Panduan Komuniti. Tiada yang melanggar policy, ketetapan terhadap video tersebut.
Saya memohon kebijaksanaan pihak youtube agar menarik balik sekatan terhadap video saya. Video itu menjadi rujukan pengguna/penonton untuk digunapakai sebagai satu video yang memberi pembelajaran yang amat berkesan dan diakui sangat diperlukan.
Kerja sama daripada pihak youtube amat saya hargai.
Sekian, terima kasih.


Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?
Video Angrys Bird Dilepaskan Hukuman


Selang beberapa hari, Team Youtube telah mengirim emel mengatakan bahawa rayuan saya berkaitan isu video yang disekat kerana melanggar "Garis Panduan Komuniti" telah diluluskan, yakni mereka telah terima rayuan tersebut tanpa menunggu tempoh yang lama. Anda dinasihatkan membaca garis panduan tersebut agar senang untuk anda membuat apa-apa tindakan jika berlaku sekatan terhadap video yang anda upload ke Youtube.

Kini video tersebut telah dibebaskan. Bila sudah bebas, maka tiada lagi masalah yang timbul setakat ini. Saya tidak tahu apa lagi masalah yang akan muncul selepas ini. Waalahualam....

Semoga tiada lagi sekatan terhadap kesemua video saya. Insha Allah.....

Kongsikan Video Angry Bird Decoration Disekat, Kenapa? kepada rakan-rakan anda dengan cara kongsi ke Facebook, Twitter dan sebagainya.

21 Komentar untuk "Video Angrys Bird Decoration Disekat Youtube, Kenapa?"

owh ada sekatan jugak video d youtube
rs mcm berminat je nk buat duit dgn adsense kat youtube
apa2 perkembangan psl youtube nanti share lg tuan kamil

Insha Allah Cik Yumida Huda....tetima kasih ingin mengetahui berkaitan video ini.

Saya akan share lagi jika ada perkembangan terkini.

Wah terbaik macam ni. Semoga bertambah rezekinya tuan ;-)

Memang menjadi buat adsense dala youtube ni. Tak susah, cuma kena caranya dapat hasil yang mudah.

semoga terus berjaya

Insha Allah... mudah-mudahan berkat doa semua rakan-rakan budiman.

Kena cara memang mudah, boleh buat video terbaik tentang tutorial ke, kemudian publish/upload ke Youtube.

Sama-sama kita usahakan agar tetus maju dan berjaya dengan blog yag dimiliki dan agar satu hari nanti boleh jana income malaui youtube pula.

tak pernah buat tutorial kat Youtube ..
tapi mungkin akan datang..

Ane malah tahu videonya gan, ane kudet

one day insyaAllah nak guna youtube pulak

Sekarang ni tengah belajar-belajar upload video ke youtube dan cuba optimasikan sebaik mungkin..untuk satu jangka masa panjang..sebab tengok macam syok orang buat duit dengan youtube ni :)

Buatlah bro Zool, tidak rugi...malahan dapat jana income dalam USD. Walaupun pendapatan perlahan tetapi jika ditukar dengan wang Malaysia, wow amat lumayan.

Terima kasih mas, sudi menonton video tersebut.

Puan Raihanah bolehlah cuba, mana tahu lebih hebat daripada jual Shaklee... he..he..

Cepat Tuan Junaidy Jaimi buat video berkaitan tutorial apa-apa pun dan upload ke Youtube dan dapatkan monetisation.

... buat saya terfikir, google/ youtube ni bagi alasan sebab tak nak bayar ke apa

Terhibur dengan decorator instead of the decoration especially time tengah cari gunting nak snip pipping bag warna hitam. Alhamdulillah kesudahan yang baik :)

Bisa diatur semuanya mas...

Memang ramai la yang akan dengki dengan rezeki yang kita perolehi namun saya doakan abang kamil akan sukses dengan jana pendapatan di youtube ni

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Back To Top