Header Ads

Apa Itu Usahawan Kecil?

Salam sejahtera.......!!!

Usahawan Kecil Berjaya
Usahawan Kecil Berjaya
            Ramai yang ingin menjadi usahawan kecil. Tapi bagaimana caranya? Apa yang perlu disediakan jika mahu jadi usahawan kecil yang berjaya? Persoalan ini sering bermain di fikiran setiap orang yang mempunyai cita-cita menjadi usahawan kecil. Ia ditakrifkan sebagai "Industri Kecil dan Sederhana" (IKS). 

      Sebelum tu apa kata kita semua sama-sama sertai contest anjuran oleh http://www.usahawankecil.com. Ada hadiah menarik yang disediakan. Saya akan cuba sedaya upaya saya untuk cuba memberi persembahan yang terbaik dalam contest ini.

     Hadiah bagi Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013 adalah seperti berikut
 1. Hadiah Tempat Pertama – Cash RM300
 2. Hadiah Tempat Kedua – Cash RM150
 3. Hadiah Tempat Ketiga – Cash RM100
 4. 3 hadiah saguhati – Misteri. ;)

“Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013 akan berlangsung dari 1hb Feb 2013 sehingga pukul 11:59pm 31hb March 2013 yakni selama 59 hari. Peraduan Keyword Contest ini boleh disertai oleh mana-mana pihak selagi mana ia mengikuti syarat-syarat yang di bawah, yakni:
 1. Syarat paling utama adalah peserta harus menjadi subscriber RSS blog ini. Cara untuk subscribe adalah dengan memasukkan nama dan email anda di form subscribe di sebelah kanan sidebar ini. Kemudian jangan lupa sahkan subscription anda.
 2. Syarat yang kedua adalah peserta harus menjadi subscriber “blogger” untuk Usahawan Kecil. Anda boleh submit nama dan details subscribtion anda di sini.
 3. Syarat yang ketiga, anda haruslah buat post pertama tentang   ”Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013“. Harus linkback ke post ini.
 4. Syarat yang keempat, dalam masa 2 bulan ini (dari 1hb Feb 2013 sehingga pukul 11:59pm 31hb March 2013) anda harus targetkan keyword “Usahawan Kecil” dan juga “tip-tip usahawan” supaya berada di position teratas sekali di seach engine ranking position (SERP) Google. Kami akan menilai keputusan pemenang melalui engine carian Google.com.my dengan menggunakan keyword utama yakni Uashawan Kecil. Jika tiada barulah ia akan ke keyword tip-tip usahawan.
 5. Anda boleh mengubah entri, boleh menggunakan gaya bebas dan apa sahaja teknik asalkan post anda berada di SERP teratas di akhir tarikh pertandingan.
Itu sahajalah syarat-syarat yang bakal dikenakan kepada peserta ”Peraduan Keyword Contest Usahawan Kecil #1 2013. Jika tidak mahu ketinggalan, anda boleh bermula persiapan anda sekarang.
Update, 31hb Januari 2013.

              
             Usahawan kecil adalah orang yang mengusahakan sesuatu pekerjaaan secara kecil-kecilan seperti peniaga, penjual, pekedai, pengusaha sesuatu barangan untuk dipasarkan kepada pemborong dan pembekal. Mereka ini akan melakukan pekerjaan dengan menghasilkan barangan dengan kemahiran masing-masing. Banyak jenis perniagaan yang boleh diterokai seperti perniagaan kain, menjual komputer, menjual produk kecantikkan dan sebagainya. 

                Ada lagi yang orang ramai tidak tahu iaitu blogger juga adalah usahawan kecil. Tak percaya ke?  Tanyalah rakan-rakn blogger lain. Mereka mengakui seseorang blogger juga adalah usahawan kecil

Antara Barangan Pengeluaran Usahawan Kecil
                 Modal juga perlu ada sebagai cara memulakan perniagaan. Tanpa modal segala usaha tidak akan berjaya. Tapi di mana mahu dapatkan modal itu? Kalau mengharapkan wang simpanan kita, berapa yang kita ada? Cukup ke? Pasti tidak cukup walaupun kita hendak buat secara kecil-kecilan. 

Usahawan Kecil Berjaya Mendapatkan Pinjaman
Usahawan Kecil Berjaya Mendapatkan Pinjaman
              Kerajaan telah banyak memberi kemudahan tentang skim pinjaman dan dana untuk peniaga untuk memulakan perniagaan atau mengembangkan perniagaan yang sedia ada. Kerajaan memperuntukkan dana berjumlah RM50 juta untuk membantu usahawan ini. Antara agensi yang memberi kemudahan pinjaman ialah "Perbadanan Usahawan Nasional Berhad (PUNB), Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN), Majlis Amanah Rakyat (MARA), Perbadanan Pembangunan Industi Kecil Dan Sederhana (SMIDEC) serta agensi-agensi lain yang terlibat. 

              Maka dengan ini sebagai seorang usahawan kecil berjaya, kita mesti mengambil inisiatif yang ada untuk melakukan perubahan hidup dengan cara yang mendatangkan keuntungan semaksimum mungkin.

2 ulasan:

 1. Tanpa Nama24.2.16

  Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com

  BalasPadam

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Dikuasakan oleh Blogger.