Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021?

Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021 | Sekarang ini ramai yang memperkatakan siapa bakal menduduki kerusi panas Presiden FAM? Persoalan ini akan terjawab pada pemilihan presiden pada hari Sabtu ini, 25 Mac 2017, tarikh penentu kerusi panas Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).Tuanku Ismail Atau Tan Sri Annuar Musa
Tuanku Ismail Atau Tan Sri Annuar Musa

Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021?


Pemilihan Presiden FAM bukan berdasarkan latar belakang seseorang tokoh tetapi ia berdasarkan kredibiliti,  kewibawaan dan kebolehannya untuk pembangunan bola sepak yang ada dalam diri pemimpin tersebut.

Perebutan kerusi panas Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) antara Tuanku Mahkota Johor, Tuanku Ismail dan bekas Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa semakin membara ketika pemilihan Kongres FAM ke-53 pada 25 Mac ini.

Sebelum ini tiga tokoh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddi Abu Bakar, bekas Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Tan Sri Aseh Che Mat dan bekas Peresiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), namun Tan Sri Annuar Musa mengesahkan bertanding melawan Tuanku Mahkota Johor, Tuanku Ismail.

Pertembungan satu lawan satu diantara anak raja dan tokoh politik akan menentukan Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021?

Kedua-dua pemimpin ini ada keistimewaan masing-masing. Sama-sama banyak berbakti untuk pembangunan bola sepak di negara kita.

Jikalau Tan Sri Annuar Musa, 61 tahun, menang, beliau akan kembali secara dramatik untuk menerajui FAM selepas digantung sebagai Timbalan Presiden badan induk bola sepak negara itu pada tahun 2012. Beliau ketika ini tidak terfikir untuk menarik diri untuk merebut presiden FAM.                                                                                                                                                                                  Namun, jika Tuanku Ismail, 33 tahun menang, maka baginda akan menjadi presiden paling muda dalam sejarah menduduki kerusi FAM.

Tuanku Ismail dalam artikel terbaru di Facebook Johor Southern Tigers berkata, baginda percaya akan mencipta kemenangan pada pemilihan kali ini. 

Perebuatan bagi Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021 akan terjawab dengan pemilihan dan pengundian dikalangan ahli kongres sebanyak 39 ahli gabungan FAM. Pemenang hanya perlu mendapat 26 undi untuk layak menduduki kerusi panas FAM kali ke 53.

Calon yang menang akan mengantikan Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang mengambil keputusan berundur daripada jawatan Presiden FAM yang disandang baginda sejak tahun 2014.

Semoga presiden baru (menang) boleh menaikkan rangking, mutu, kekuatan pasukan bola sepak kita ke arah kecemerlangan dan kegemilangan yang jitu dan padu. "Malaysia Boleh"


Senarai Presiden FAM Semenjak Tahun 1951


  • Tuanku Abdul Rahman Putra Al-Haj - 1951 hingga 1974.
  • Tun Abdul Razak Hussein - 1975 hingga 1976.
  • Tan Sri Hamzah Abu Samah - 1976 hingga 1983.
  • Sultan Ahmad Shah - 1984 - hingga 2014.
  • Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah - 2014 hingga sekarang (2017).
  • Bakal Presiden FAM - 2017 hingga 2021.
Kongsikan Artikel Ini :
+
Sebelumnya
« Post Sebelumnya
Seterusnya
Post Seterusnya »
3 Komentar untuk "Siapa Presiden Baru FAM 2017-2021?"

TMJ. Anuar tarik diri kot

TMJ presiden baru FAM selepas Tan Sri Annuar Musa tarik diri.

Jom blogwalking dan komen anda di sini. Kerjasama anda saya ucapkan jutaan terima kasih.

Saya balas kunjungan anda nanti.

Sekian......

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2015 sensasi2020 - All Rights Reserved
|Template ByKunci Dunia | Design By sensasi2020
Back To Top