Belajar Buat Blog Teknik Seo semakin menarik minat blogger, lebih lagi untuk tahun 2017. Ia sangat sesuai untuk mereka yang sudah miliki blog atau baru teringin miliki blog sendiri.

Keinginan untuk miliki sebuah blog idaman membuak-buak apabila melihat blog rakan-rakan yang hebat berkarya dengan lenggok gaya bahasa Melayu yang betul dari segi penggunaan ejaan dan suku kata.

Belajar Buat Blog Teknik Seo


Rasanya ramai yang ingin Belajar Buat Blog tetapi tidak tahu di mana?

Kalau ada pun ianya berbayar dan boleh mencecah ratusan ringgit.

Tetapi kini..... ianya semakin mudah dengan langkah demi langkah yang ditunjukkan menerusi foto-foto (Print Screen) dan juga video dan terbaru menerusi eBook. 

Ada beratus blog yang buat tutorial di blog mereka berkaitan belajar buat blog tetapi terlalu sedikit yang menyelitkan teknik Seo yang berkesan.

Ada ke yang sudi nak Belajar Buat Blog Teknik Seo yang paling berkesan?

Jika nak belajar.....!

Boleh dapatkan ebook secara percuma dengan menyertai Contest SEO Belajar Buat Blog yang ditulis oleh Muhamad Anuar Marsib.eBook Belajar Buat Blog
eBook Belajar Buat Blog

Apa Itu Blog Dan Kegunaanya

Ramai yang sudah tahu blog atau website sangat sesuai untuk pembaca mencari maklumat berkaitan apa saja terutamanya perkembangan semasa, cerita viral, berita terkini, kesihatan, produk, makanan, pelancongan,  tempat menarik di dalam negeri atau luar negara dan sebagainya. Boleh baca pengertiannya di Sumber wikipedia

Blog (singkatan untuk web log dalam bahasa Inggeris) ialah sebuah laman web yang kemasukan-kemasukannya ditulis menurut urutan kronologi dan dipaparkan dengan tertib terbalik. Blog memberikan ulasan atau berita mengenai sesuatu tajuk, umpamanya makanan, politik, atau berita tempatan, dengan sesetengah blog berperanan lebih sebagai buku harian peribadi dalam talian. Blog yang tipikal menggabungan teks, imej, dan pautan ke dalam blog, laman web, dan media lain yang berkaitan dengan topiknya. Keupayaan para pembaca untuk meninggalkan ulasan mereka dalam format interaktif merupakan ciri yang utama untuk banyak blog. Kebanyakan blog umumnya adalah blog teks, walaupun sesetengahnya bertumpu pada gambar foto (blog foto), video (vlog), muzik (blog MP3), atau audio (podcasting), dan merupakan sebahagian rangkaian media sosial yang lebih luas.

Bila ada blog,  apa saja boleh ditulis untuk disiarkan di injin carian.

Ada banyak platform blog/website yang boleh didapati seperti Joomla, wordpress, blogspot dan sebagainya. Kebanyakan yang top adalah blogspot dan wordpress.

Jika anda seorang yang mahir dalam bidang tertentu seperti freelancer, designer,  internet marketing, blog adalah pilihan utama selain di media sosial. Ini bermakna, blog anda akan lebih dikenali apabila dikongsikannya nanti.

Ini disebabkan Seo semakin diperlukan pada tahun 2017.10 Kelebihan Kuasa Blog

Anda ingin tahu kelebihan kuasa bloglah? Saya senaraikan 10 kelebihan yang ada pada kuasa blog, hinggakan ramai yang tergila-gila miliki blog sendiri.
 1. Blog medium perkongsian - Pemilik blog boleh berkongsi apa saja maklumat dan info kepada orang lain mengikut niche dan tajuk yang boleh disiarkan.
 2. Blog digunakan secara meluas - Boleh diakses di mana-mana saja asalkan ada line internet.
 3. Blog dapat membina hubungan (engagement) - Ia dapat berhubung di dunia luar tanpa sempadan. Dapat menjalinkan ukhwah atau silaturahim sesama manusia. Blogwaking ke blog-blog lain juga boleh merapatkan lagi tali persahabatan.
 4. Blog boleh membina kepercayaan - Jika kita menjual sesuatu produk dan membuat review di blog dan pembaca mula tertarik dengan produk tersebut lalu membelinya. Bila sudah beli,  penjual tersebut telah membuat servis selepas jualan terbaik.  Lama-kelamaan kepercayaan mula timbul.
 5. Blog mudah diurus dan diselenggara, cepat dan ringkas. Apa yang penting tahu apa yang berlaku kesilapan di blog dan cuba perbaiki secepat mungkin.
 6. Blog mempunyai kuasa viral yang tinggi. Apa saja berita yang tersebar, blog menjadi tempat untuk pembaca mencari maklumat secara detail. Pembaca juga ingin tahu dengan lebih lanjut tentang sesuatu isu yang telah diviralkan.
 7. Blog pula adalah kos yang paling minima dan mudah untuk dipelajari dan dimiliki.  Kadang-kadang boleh dapat secara percuma dengan mendaftar sebagai peserta Contest SEO - Belajar Buat Duit dan download  link yang penganjur berikan.
 8. Blog mesra SEO - Belajar Buat Blog Teknik SEO inilah yang membuat blogger tergila-gila mempelajarinya dan sanggup mencari di blog-blog luar negara untuk diamalkan.  Boleh baca tajuk di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut berkaitan Teknik Mesra SEO.
 9. Blog boleh jana pendapatan sampingan atau sepenuh masa. Dah ramai blogger yang dapat income beratus ribu ringgit hanya melalui blog. Jika korang nak dapat duit dengan mudah boleh sertai Contest SEO ini. 
 10. Pemilihan theme atau template untuk blog juga penting yang mempunyai ciri-ciri mesra SEO (mobile friendly),  mesra adsense, loading pantas,  struktur untuk pasang sidebar yang teratur seperti pemasangan butang twitter,  google +, Facebook Fanpage,  LinkedIn,  Instagram dan sebagainya.


Contest SEO - Belajar Buat Blog
Belajar Buat Blog Teknik Seo

Seo Menjadi Kegilaan Ramai Blogger

Seo dijangka menjadi skil dan teknik paling diperlukan pada tahun 2017.

Ini disebabkan blog menjadi pilihan ramai pembaca untuk mencari maklumat.  

Ia satu teknik yang paling berkesan untuk pemasaran internet (online) yang banyak menfokuskan kepada aspek-aspek teknikal dengan tujuan untuk meningkatkan kedudukan di SERP (Search Engine Rank Page) seperti di injin carian paling popular google.

Anda seorang yang beruntung,  jika blog/website anda muncul di halaman pertama ketika keputusan carian google dilakukan terhadap sesuatu keyword.

Ramai pembaca di luar sana mencari maklumat dengan menggunakan keyword (kata kunci) tertentu seperti "Belajar Buat Blog", Apa Itu SEO, Teknik SEO, Tip Tempatkan Entri Page 1 Di Google Search" dan sebagainya.

Seseorang perlukan maklumat yang tepat dengan data yang sahih dan ianya bukan sesuatu yang aneh dengan perkembangan semasa pada hari ini penuh dengan teknologi. Hanya boleh dapat di hujung jari sahaja.

Tip Jana Duit Melalui Blog

Bagaimana blogger buat duit online melalui blog? Boleh dapat ke? Biar betul....! Boleh ikuti langkah-langkah ini.
 1. Sertai contest terutamanya contest SEO,  giveaway atau segmen yang dianjurkan oleh pemilik blog seseorang.
 2. Buka ruangan iklan di blog untuk sesiapa saja untuk promosikan blog mereka, iklan produk mereka ke atau servis apa saja yang diperlukan.
 3. Jadi penulis upahan (feerlancer), review kebaikan, keberkesanan dan keistimewaan produk tersebut.
 4. Jadi agen affiliate juga boleh jana duit, ia diperolehi melalui bonus apabila dapat menjual produk mereka.
 5. Jual template yang direka sendiri dengan menitik-berat teknik SEO, mesra mobile, loading pantas, menarik dan cepat diindex oleh googlebot.
 6. Buat blog untuk mereka yang memerlukan seperti syarikat pengamal kesihatan dan kecantikan, firma guaman, institusi kewangan, restoran makanan dan sebagainya.
 7. Jual blog atau website yang tinggi trafik, mesra seo,
 8. Kebanyakan blogger pasang Nuffnang, Adsense, Infinity, Mobicow dan sebagainya di blog dan pemasangan tersebut boleh dapat duit jika pembaca klik iklan tersebut atau melawati blog tersebut. 

Artikel ini ditulis untuk dikongsikan kepada pembaca agar mereka tahu bertapa pentingnya ada sesebuah blog. Jika ada blog, boleh digunakan untuk tujuan kebaikan bukan sebaliknya.

Apa yang pasti.......?

Contest Seo ini turut disertai oleh...
 1. calrasepatrick.blogspot.com dapat bayaran RM30
 2. nonasani.blogspot.my dapat bayaran RM30
 3. missobsesi.blogspot.my dapat bayaran RM30
 4. sayidahnapisah.com dapat bayaran RM30
 5. mommyfiqa.com dapat bayaran RM30
 6. bloggerlelaki.com dapat bayaran RM30
 7. ciklapunyabelog.blogspot.my dapat bayaran RM30
 8. dianarashid.com dapat bayaran RM30
 9. susahsenangblogger.com dapat bayaran RM30
 10. at-tarmizi.blogspot.my dapat bayaran RM30
 11. myideakini.com dapat bayaran RM30
 12. amirkhalis.blogspot.my dapat bayaran RM30
 13. sayabukancikgu.com dapat bayaran RM30
 14. messarah.blogspot.my dapat bayaran RM30
 15. jangan-bukak.blogspot.my dapat bayaran RM30
 16. fadzirazak.com dapat bayaran RM30
 17. heroborneo.com dapat bayaran RM30
 18. nikkhazami.com dapat bayaran RM30
 19. misztrex.blogspot.my dapat bayaran RM30
 20. ummizarra.com dapat bayaran RM30
 21. infopelajar2u.com
 22. sabreehussin.com
 23. topseofriendly.blogspot.my
 24. ummiseri.com
 25. saidila.com
 26. qiyasaad.com
 27. kataubaid.com
 28. belajarbuatblogpercuma.wordpress.com
 29. iuzira.com
 30. hiburansabah.com
 31. heroborneo.com
 32. nasitambah.com
 33. aynorablogs.com
 34. ohtiptop.com
 35. sensasi2020.com
 36. sayaazieera.blogspot.my
 37. jambubatublog.com
 38. adibsite.com
 39. sishawa.blogspot.my
 40. cikilamenari.blogspot.my
 41. alongxp.com
 42. <Url Blog>
 43. <Url Blog>
 44. <Url Blog>

Jenis-Jenis Blog

 • Blog Peribadi - Ia juga boleh ditakrifkan sebagai buku harian online yang berkisarkan tentang pengalaman seseorang sseharian mereka, kisah hidup, perjalanan hidup seseorang, kisah keluarga dan aktiviti harian.
 • Blog Politik - Blog yang mengisahkan perjalanan politik seseorang atau sesebuah negara. 
 • Blog Sastera - Blog bertkaitan puisi, cerpin, pantun, ayat-ayat puitis dan sajak.
 • Blog Kesihatan - Blog yang mengisahkan kesihatan, yakni tentang kesihatan diri, keluarga, negara dan isu-isu berkaitan penyakit.
 • Blog Bisnes - Blog yang menfokuskan tentang bagaimana blog boleh jana duit, strategi ekonomi semasa, dunia perniagaan, kewangan, pasaran saham dan sebagainyaa.
 • Blog Travel - Blog yang mengisahkan pengalaman mereka dalam perjalanan sesebuah negara, baik di dalam negara, maupun di luar negara. Tempat-tempat menarik, keindahan susana di seseuatu tempat dan lain-lain.
 • Blog Pembelajaran - Blog yang lebih tertumpu pada pelajaran, pembelajaran di sekolah, kolej, universiti dan sebagainya.
 • Blog Agama - Blog berkaitan agama, terutama agama islam.
 • Blog Teknologi - Blog berkaitan teknologi seperti gajet, teknologi tertinggi, sains, angkasawan dan sebagainya.
 • Blog Media - Blog ini biasanya berkaitan berita terkini iaitu berita online yang ada persamaan dengan surat khabar harian tetapi secara digita/online.
 • Blog Fesyen - Blog berkaitan fesyen terkini dalam negara dan luar negara.

Jom mari Belajar Buat Blog Teknik Seo ramai-ramai sambil menyertai Contest SEO yang menawarkan hadiah wang tunai yang amat lumayan. Sila kongsi (share) artikel ini supaya rakan-rakan lain boleh turut serta contest ini. Mana tahu tuah anda boleh dapat wang tunai?

Tempat Pertama: Wang Tunai RM300
Tempat Kedua: Wang Tunai RM200
Tempat Ketiga: Wang Tunai RM100

Di sini saya mengucapkan selamat berjaya dengan Contest SEO: Belajar Buat Blog. Insya Allah, jika ada rezeki, pasti jadi miliki tiga peserta bertuah.