UMNO dan PAS menandatangani Piagam Muafakat Nasional #hpu914 pada 14 September 2019 yang lepas. Mereka telah mengotakan janji masing-masing yang mengariskan lima teras utama sebagai hala tuju mulai sekarang sehingga pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15).



Piagam Muafakat Nasional #hpu914
Piagam Muafakat Nasional #hpu914


Piagam Muafakat Nasional #hpu914


Penyatuan bersejarah ini disaksikan oleh ribuan ahli UMNO dan PAS di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Piagam ini ditamdatangani oleh Presiden kedua-dua parti iaitu Datuk Seri Dr.Ahmad Zahid Hamidi bagi UMNO dan Datuk Seri Abdul Hadi Awang bagi PAS sempena Himpunan Penyatuan Ummah #hpu914.

Piagam ini adalah merupakan satu tatakelola gerakkerja bagi kedua-dua parti untuk bergerak dari sekarang hingga Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) akan datang dan kemudian telah diistiharkan di hadapan ahli kedua-dua parti, yakni kira-kira 8,000 orang telah hadir bagi menyaksikan peristiwa bersejarah ini dalam Himpunan Penyatuan Ummah.

Kerjasama UMNO-PAS


Kerjasama politik ini akan diumumkan oleh kedua-dua parti selepas Piagam Muafakat Nasional #hpu914 dimeterai dan perjanjian persefahaman akan diperincikan selepas ini.



Piagam Muafakat Nasional
Piagam Muafakat Nasional



Jawatan Kuasa Perunding dan Teknikal akan memperhalusi segala bentuk kerjasama ini dan seterusnya segala perjanjian persefahaman dalam Piagam Muafakat Nasional akan menjadi satu titik permula bagi memenangi dan menawan PRU-15. 

Sudah pasti Himpunan Penyatuan Ummah ini akan dinilai oleh rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu dan Orang Islam. Adakah ia mendapat reaksi yang positif daripada orang Melayu atau sebaliknya? Sama-sama kita tunggu dan lihat nanti.